Han stiller seg uforstående til påstanden om at han kjente til bestikkelser.

Økokrim mener Enger bestakk sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India, skriver Dagens Næringsliv. Han avviser straffskyld etter tiltalen.

– Dette er veldig tungt for meg, sier Enger til avisa.

– Trengte ikke konsulenter

– Jeg har aldri visst om noen utbetaling eller noen konsulentavtale i forbindelse med forhandlingene i Libya. Snarere tvert imot, jeg konkluderte med at med at vi ikke trengte en agent i Libya. Det var de libyske myndighetene som valgte oss som samarbeidspartner, framfor andre vestlige konkurrenter. Jeg vurderte det til at vi hadde så stort fortrinn i forhandlingene med Libya, siden de kom til oss, at vi ikke trengte noen konsulenter, sier Enger.

Han mener også at utbetalingen til en konsulent i India var lovlig og gjort i full åpenhet.

Tiltalen ble klar onsdag, samme dag som Yara ble ilagt og aksepterte et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.

Økokrim har kommet til at de ulovlige overføringene totalt er på rundt 12 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner.

Tre personer som var ansatt i konsernledelsen da korrupsjonen foregikk, ble siktet av Økokrim, som mener bestikkelsene var forankret i konsernledelsen.

Siktet i 2012

Enger satt som konsernsjef i Yara fra 2004 til 2008. Han ble i 2012 siktet av Økokrim. Enger representeres av advokat Ellen Holager Andenæs. Verken Enger eller Andenæs har onsdag kveld besvart NTBs henvendelser.

Yara erkjenner straffskyld for korrupsjon.

– Dette er en ekstremt alvorlig sak for Yara. Vi har nulltoleranse for korrupsjon, sa konsernsjef Jørgen Ole Haslestad under en pressekonferanse.

Yara-ledelsen ønsket onsdag kveld ikke å kommentere tiltalen mot den tidligere konsernsjefen, opplyser kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til NTB.

Staten eier 36,2 prosent av Yara. Derfor har nærings- og handelsminister Monica Mæland (H) innkalt styreleder Bernt Reitan til et møte om saken.

Skjerpende

Økokrim finner det skjerpende at omfattende korrupsjon gjennom fem år var forankret i den daværende konsernledelsen. Haslestad vil ikke kommentere hva han tror Økokrim legger i begrepet «forankret», men understreker at konsernets egen gransking ikke fant grunnlag for å stille enkeltpersoner til ansvar.

Økokrim karakteriserer saken som «usedvanlig alvorlig» og viser til at bestikkelsene er gitt til tjenestemenn svært høyt oppe i maktapparatene i Libya og India. Blant annet er det utbetalt store beløp til oljeministeren i Muammar Gaddafis regjering i Libya.

Intern varsling

Yara har gransket forholdene og varslet selv Økokrim om mistanken om korrupsjon, blant annet i Libya.

Økokrim, som har etterforsket saken i nesten tre år, understreker at av denne grunn er det lagt inn en betydelig rabatt i straffereaksjonen på 295 millioner kroner.

Det var Tor Holba, konserndirektør for oppstrømssegmentet i Yara, som i 2008 varslet internt om mulig korrupsjon. Holba ble selv siktet i saken. Det ble også finans- og strategidirektør Hallgeir Storvik.

Det var onsdag kveld ikke kjent om Økokrim har fattet avgjørelse om påtale også mot disse to.

Begge har i likhet med Enger nektet for alle anklager om korrupsjon.