Streiken blant Safe-medlemmene i oljeserviceselskapet Baker Hughes er en kamp for å beholde sin egen, lokale tariffavtale. Oljearbeiderne nekter å bli med på en felles tariffavtale tilsvarende den som gjelder for Industri Energi-medlemmer på tvers av bedrifter, noe som er kravet til motpart Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Lørdag gikk de 114 ut i en streik som rammer 12 rigger og installasjoner på norsk sokkel. Noen må stenge ned så fort det er forsvarlig, mens streiken for andre ikke har noen umiddelbar virkning.

Nå har OLF summert seg fram til at streiken koster samfunnet og selskapene 30 millioner kroner dagen. Størst er utgiftene til leteriggene som rammes. OLF vil ikke gå i detalj på hver enkelt operatør. Statoil er hardest rammet, men streiken får betydning også for Shell, Centrica, Marathon, Exxon Mobil, Eni, Halliburton og Suncor.

- Enorme summer for en meningsløs streik, sier arbeidslivsdirektør Jan Hodneland i OLF til Aftenbladet.no.

Se hvilke rigger som er rammet her.

Informasjonsdirektør i Statoil, Ole Anders Skauby, opplyste mandag overfor adressa.no at ingen rigger utenfor Midt-Norge er rammet av streiken i denne omgang.

- Umulig kamp

OLF mener at Safe-klubben i Baker Hughes måtte være klar over at en ny tariffavtale måtte være lik allerede eksisterende avtaler for ansatte innen oljeservice.

- Safe velger å påføre samfunnet og selskapene enorme kostnader i en kamp de vet er umulig. Som ellers i arbeidslivet må det også her være like avtaler for samme type jobb, sier Hodneland.

Felles vs lokal

Tidligere jobbet Safe-medlemmene i BJ Services, hvor de hadde sin egen, lokale tariffavtale. Så ble de kjøpt opp av Baker Hughes og den lokale avtalen sagt opp. For en ny tariffavtale blir klubben vist videre til OLF.

Men langt fra alle andre ansatte i oljeservicebedrifter er med på Oljeserviceavtalen. I tre andre bedrifter har Safe-klubber sin egen, lokale tariffavtale.

To i Schlumberger

I Schlumberger finnes begge avtalene, altså både Industri Energis fellesavtale (Oljeserviceavtalen) og en lokal Safe-avtale.

- Det fungerer veldig bra. Avtalene lever godt side om side, sier Safe-leder Stig Arne Pedersen i Schlumberger.

Han forteller at de ansatte fritt kan velge om de vil være medlem i Safe eller Industri Energi.

- I en avdeling med flest Safe-medlemmer følger alle Safe-avtalen, og tilsvarende for en avdeling med flest Industri Energi-medlemmer. Når vi har to avtaler i Schlumberger, kan jeg ikke skjønne hvorfor de ikke skal kunne klare det i Baker Hughes.

Han har lurt på om det som nå skjer med Safe-klubben i Baker også vil bli forsøkt i Schlumberger.

- Vi vil gjøre det vi kan for å beholde det vi har, og støtter Safe-klubben i Baker fullt ut.

Industri Energi-klubben varslet lørdag i Aftenbladet at de støttet Safe-streiken.

Foretrekker lokalavtale

I Vetco Gray har de bare Safe-avtale. Klubbleder Rune Dyskeland har ikke fått noen signaler på at bedriften vil bytte den med oljeserviceavtalen. Kommer de likevel, vil han bryte forhandlingene med en gang.

LO mot YS

OLF-advokat Håvard Hauan fastholder at de ikke kan gå med på bedre vilkår enn i Oljeserviceavtalen.

- Men flere avtaler er tilfelle allerede?

- Da vil det bare gå sekunder før Industri Energi vil ha det samme. Vi har også forpliktet oss i avtalen med Industri Energi at vi ikke kan inngå avvikende avtaler med andre. Vi har gitt tilbud om en bransjeavtale, og det er ikke hver dag man blir tilbudt noe sånt, sier Hauan.