Byggenæringen anslår at et marked for flere titall milliarder kroner er overtatt av aktører som dropper skatt og bedriver momssvindel, skriver aftenposten.no.

Administrerende direktør i Byggenæringens landsforbund (BNL), Jon Sandnes, liker utviklingen dårlig.

- I løpet av fem år har det vært en økt omsetning i det private oppussingsmarkedet på rundt 10 milliarder kroner, som våre medlemmer nesten ikke har tatt del i. Vi ser også at en økende andel av det profesjonelle byggemarkedet går til aktører som ikke følger spillereglene. Det er trolig et marked med omsetning på flere titall milliarder som forsvinner under radaren, sier Sandnes.

Økt press fra Europa

Han viser til at skattemyndighetene ser spor av mafia i enkelte markeder i næringen.

- Det ville være naivt å tro at dette ikke skjer her. Vi ser en fare i at en svart kriminell økonomi overtar et helt område, og må være på vakt, sier Sandnes, som etterlyser tiltak.

Sekretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet tegner det samme bildet.

- Krisen i Europa bidrar til økt press. Politi og skatteetat tegner det samme bildet av organisert blandingskriminalitet, sier Krogstad.

Organiserte nettverk

- Sosial dumping usynliggjøres for eksempel med svarte lønninger og andre lovbrudd, sier leder for skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Skattekrimenheten har siden 2009 avslørt 46 kriminelle nettverk, som skjuler svart omsetning via fiktive fakturaer. Av 886 millioner kroner i unndratt omsetning, var 495 millioner svart lønn.

- Vi gjør mye for å avdekke dette, men ser bare toppen av isfjellet. Mange saker blir aldri etterforsket eller avdekket, sier Kristiansen.

Sverige har gjort et anslag på skattetap for svart arbeid på 5 prosent av bruttonasjonalprodukt. Hvis det samme regnestykket brukes på Norge, utgjør de tapte skatteinntektene rundt 70 milliarder kroner hvert år.

- Byggebransjen er en verstingbransje med stor omsetning, og en stor del av det svarte markedet finner vi der. Det er også der vi avdekker mest ulovlighet, sier Kristiansen.

Balkan overrepresentert

Kristiansen deler BNLs bekymring for kriminalisering og mafialignende tilstander.

- Innenfor fiktiv fakturering er det helt klart godt organiserte, kriminelle nettverk med svært kompliserte strukturer. Grupperinger fra Balkan er overrepresentert. Her kombineres alle metoder, også med falske identiteter. Dette er multikriminell virksomhet koblet til mye annen kriminalitet, som blant annet narkotikasmugling og menneskehandel, sier Kristiansen.

Han mener multikriminelle grupperinger velger byggebransjen:

- Dette er velkalkulert, fordi det er mindre risikabelt og det gis i praksis lavere straffer for økonomisk kriminalitet, sammenlignet med for eksempel narkosmugling.

Kobles til hvit økonomi

Politioverbetjent Christian Berg er styremedlem i Norsk Økoforum, en organisasjon for politi og skattegranskere. Han har fokus på uformelle kriminelle nettverk, blant annet innen byggebransjen og vaskebransjen.

- Det er verre enn noen gang. Vi snakker om kriminelle konsernstrukturer med koblinger til den hvite økonomien. Utbytte av kriminelle handlinger skjules. Virksomheten skjer blant annet gjennom det jeg vil kalle arbeidsmarkedskriminalitet. Dette er alvorlig, sier Berg.

Storoffensiv

Aftenposten skrev for to uker siden om Skatt østs storaksjon mot svart virksomhet i byggebransjen. Etter mange år med snusk og fanteri, vil Skatteetaten ha en opprydding. Denne aksjonen kommer i tillegg til aksjonen mot fiktiv fakturering. 60-70 årsverk skal nå settes inn i arbeidet for avsløre kriminalitet i bransjen. Ikke siden den store drosjesvindelsaken har skattemyndighetene brukt så store ressurser for å kontrollere en bransje.

Foreløpig er dette en treårig satsing. Målet er kontroll av 30 000 bedrifter, som til sammen har en omsetning på 130 milliarder kroner. Nyansatt skattedirektør Hans Christian Holte begrunnet aksjonen med blant annet hensynet til like konkurransevilkår. Bedrifter som baserer seg på svart arbeid, kan dumpe prisene.