Gadus Group sitt anlegg på Stadsbygd vil i løpet av de neste månedene ta imot store mengder torskerogn og torskeyngel.

I en pressemelding til Fosna-Folket skriver selskapet at de gjennom 2021 har ansatt flere folk ved anlegget og gjort store investeringer, for å kunne oppskalere driften til ønsket nivå.

– Et av verdens største klekkerier for torsk

Gadus Group kjøpte settefiskanlegget på Stadsbygd fra Mowi i slutten av 2020. Siden den gang har det vært jevnt høy aktivitet på området ved Rødeberget.

– Etter at anlegget ble overtatt ble det gjort store oppgraderinger for å bygge om fra produksjon av rensefisk, til torsk. Det ble under ombyggingen foretatt en rekke endringer, blant annet ble det bygget en ny avdeling for produksjon av levendefôr, en ny avdeling for startfôring av torskelarver, oppgradering av eksisterende anlegg samt utvidet kapasitet for vannbehandling, heter det videre i pressemeldingen.

Inne i Gadus Group sitt anlegg på Stadsbygd. Foto: Tone Molnes

Det har i tillegg blitt ansatt flere mennesker, for å dekke behovet for mer arbeidskraft i takt med den økte produksjonen.

– Anlegget er nå et av verdens største klekkerier for torsk, og er i dag arbeidsstedet for 18 ansatte i tillegg til flere ekstravakter og innleide ressurser.

Vil etablere flere sjøanlegg

Ifølge biologisk ansvarlig ved anlegget, Maria Bergvik, er det å lykkes med klekkeri og startfôring av torsk en utrolig krevende prosess som krever spesialiserte ansatte, nøyaktig arbeid og tålmodighet.

– En nyklekket torskelarve er 4 mm lang og er veldig skjør. Mange viktige funksjoner som fordøyelse, syn og skjelett er lite utviklet og larvene trenger riktig mat, temperatur, lys og vannstrøm til riktig tid. Vår jobb er å gi dem en stabil og trygg start i livet der ernæring og et godt vannmiljø er viktige faktorer for å lykkes, sier hun.

Når Gadus Group tar inn ny rogn, klekkes denne på anlegget, og yngelen skal tas opp til rundt 10 gram, før den transporteres videre til Lumarine sitt påvekstanlegg på Tjeldbergodden i Aure kommune. Videre vil den utplasseres på Gadus Group sitt nylig godkjente anlegg i Volda, heter det i pressemeldingen.

Inne i Gadus Group sitt anlegg på Stadsbygd. Foto: Tone Molnes

Selskapet jobber nå aktivt for å skaffe seg ytterligere lokaliteter for torsk også i Trøndelag

– Vi ønsker videre å etablere flere sjøanlegg i Trøndelag i nærhet til vårt klekkeri, og opplever at mange lokalpolitikere er positive til torskeoppdrett, sier samfunn- og myndighetskontakt i selskapet, Falk Øveraas.

– Vil fortsette å gjennomføre store investeringer

Ifølge Øveraas vil oppdrettstorsk bli viktig for norsk næring de neste årene, og gi nye arbeidsplasser langs hele kystlinjen.

– Vi skal lære av feil oppdrettsnæringen har gjort tidligere, og i større grad være en del av den offentlige diskusjonen rundt oppdrett, sier han.

Tidligere har man hatt en torsk som lignet mest på villtorsken. Nå er det avlet frem en torsk som er roligere, mindre utsatt for sykdom og tilpasset et liv i merd.

– Dette gjør at torskeoppdrett nå kommer til å lykkes. Videre er planen å fortsette utviklingen av anlegget på Stadsbygd i takt med resten av organisasjonen, for å sikre verdikjeden vår stabil tilgang på torkeyngel med svært høy kvalitet, står det i pressemeldingen.

Konserndirektør Ola Kvalheim i Gadus Group sier dette om satsningen på Stadsbygd:

– Virksomhetsoverdragelsen fra Mowi ga oss en rekke utrolig dyktige ansatte med lang erfaring og kompetanse innen drift av settefiskanlegg. Disse står nå på både dag og natt for at Gadus Group skal lykkes med torskeoppdrett. Vi er videre klare på at Stadsbygd utgjør et av de mest kritiske stegene i verdikjeden vår, og vi vil i tiden fremover fortsette å gjennomføre store investeringer ved anlegget.

Inne i Gadus Group sitt anlegg på Stadsbygd. Foto: Tone Molnes