Studentenes medieselskap er i økonomiske vanskeligheter, og prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU bekrefter at en nedleggelse av Under Dusken på papir er en forutsetning for at universitetet skal gå inn med støtte.

- Vi går inn for en digitalisering av det meste av vår virksomhet, og det gjelder både i utdannings- og i kommunikasjonsøyemed. Det er slik utviklingen er, sier Kjeldstad til Adresseavisen.

TRD.BY: Pengekrise for Under Dusken - kan bli lagt ned

Studentmediene i Trondheim omfatter studentavisen Under Dusken, nettstedet dusken.no, Radio Revolt og Student-TV, men selskapet er i pengeknipe ettersom dagens eiere har vurdert å trekke seg ut.

Samfundet og samskipnaden

Studentmediene eies i dag av Studentersamfundet og Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit), som hver har 50 prosent av aksjene. Ifølge Under Dusken reguleres den økonomiske støtten fra eierne gjennom en aksjonæravtale, men Finansstyret ved Samfundet valgte i fjor å si opp denne avtalen.

Det førte igjen til at Sit ønsket å avslutte sitt eierskap, med mindre Studentmediene klarte å finne en ny medeier, ifølge styreleder Vilde Coward i Studentmediene.

TRD.BY: SV vil forhindre at Under Dusken går dukken

I et forsøk på å finne en løsning har det vært holdt samtaler med NTNU.

- Vi vet at Studentmediene er i en vanskelig økonomisk situasjon, og vi har diskutert mulige løsninger, sier Berit Kjeldstad.

Et av alternativene er at NTNU gir indirekte støtte gjennom å tilby gratis redaksjonslokaler, en såkalt fristasjon som kan tildeles studentorganisasjoner.

Kjeldstad sier at det vil være opp til Studentsamskipnaden å vurdere om Studentmediene skal tildeles fristasjon, og at hun ikke kan si hvilke løsninger som kan være aktuelle.

- Kjernen og tradisjonen

Styreleder Vilde Coward sier at papiravisen er kjernen i virksomheten til Studentmediene og kaller det en frivillig bedrift hvor studentene får oppleve ting ellers ikke ville gjort.

- Vi vil fortsatt ha nettavis, radio og student-tv, men det er Under Dusken som er kjernen og tradisjonen vår. Det er den folk kjenner og forbinder oss med, sier hun.

Coward sier at de ikke har fått noen begrunnelse for hvorfor NTNU vil at papiravisen vil legges ned. NTNU er i ferd med å slå seg sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik, og hun mener en utvidelse av studentavisen til de to sistnevnte byene ville vært et godt bidrag for å samle studentmassen.

Kjelstad sier at det er en overordnet politikk for hele universitetets virksomhet. Hun sier at de ikke kan legge ulike føringer for studentene som for andre deler av virksomheten, og peker på at både Universitetsavisa og forskningsmagasinet Gemini nå er rene nettsteder.

- Min personlige mening er at hvis det er noen som bør være fremoverlente, og se hvilken vei utviklingen går, så er det studentene, sier Kjeldstad.

Selv om Studentmediene får støtte fra NTNU, så er de fortsatt avhengige av å få inn en ny eier for at Sit skal opprettholde sitt eierskap, ifølge Coward. Hvis de ikke lykkes kan selskapet bli lagt ned.

- Det ser sånn ut, sier hun.

Adresseavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med styreleder Knut Jørgen Vie i Sit.