Dagen etter at en annen svensk kjede åpnet dørene til ny storbutikk på Tiller, er det premiere for Hennes og Maurtiz' interiørkonsept i andre enden av byen på City Lade.

- Økt omsetning med 50 prosent

- Med denne H&M-avdelingen blir City Lade mer komplett. Det har vært etterlyst et slikt konsept. Nå får vi den, sier senterleder Bård Bye ved City Lade som eies av Trondos.

City Lade har, ifølge Bye, opplevd en omsetningsøkning på 50 prosent etter at senteret hadde nyåpning 2. oktober. Da utvidet de fra 40 til 100 butikker, og nå åpner altså enda en.

I likhet med Rusta profilerer konseptet H&M Home seg på relativt rimelige varer til hjemmet og åpner flere avdelinger i Norge i løpet av kort tid. Den første kom i Oslo i 2011, før avdelinger ble åpnet i Kristiansund, Drammen og denne uken i Bergen, på Hamar og altså i Trondheim.

Les også: Ny svensk gigant-kjede inntar Trondheim

Omsatte for 109 milliarder SEK

Til forskjell fra Rusta er H&M Home allerede en stor, internasjonal kjede med stort sett bare egne produkter og merker. Konseptet drives og eies av et av verdens største konsern, svenske H&M Mennes og Mauritz AB. Konsernet, H&M Group har i løpet av de første ni månedene i 2014 en nettoomsetning på 108,8 milliarder svenske kroner i sine godt over 3000 butikker verden over.

Nå vil H&M altså ekspandere med interiørvarer, i hvert fall i Norge.

Vil ekspandere

- Nordmenn er veldig interiørinteresserte og bruker mye tid på gjøre det hyggelig hjemme, sier presseansvarlig for H&M Norge, Kristin Fjeld.

- Har dere planer om å åpne flere interiørbutikker i Midt-Norge?

- Ingen konkrete planer ennå, men vi vil åpne flere butikker. Vi vil ekspandere ganske og ser at butikkene bli godt mottatt av kundene, sier Fjeld.

Konseptet er noe nordmenn er ganske vant til fra andre interiørbutikker, med tekstiler, kjøkkenartikler, lysestaker, porselen, vaset, pynteputer, sengetrekk, løpere og den slags.

Strenge krav til leverandørene

H&M har vareproduksjon i en rekke ulike land og over 850 ulike leverandører over hele verden.

- Følger det med garantier med varene om hvordan de er produsert, for eksempel i forhold til barnearbeid?

- H&M er blant de moteselskapene i verden med strengest krav til sine leverandører. Når du nevner barnearbeid er det fullstendig uakseptabelt for oss. Vi har jobbet systematisk for å bli kvitt barnearbeid hos våre leverandører og i dag er det heldigvis slik at vi ikke kommer over barnearbeid lenger i kontrollene våre. Skulle vi komme over barnearbeid blir barnet tatt ut av jobb og leverandøren pålagt å betale skolegang. Skjer det en gang til hos samme leverandør, avslutter vi samarbeid og kontrakt umiddelbart, sier Fjeld.

Her kan du lese hele H&Ms kravliste, Code of Conduct, for leverandører.

Bård Bye mener City Lade blir mer komplett med H&M Home. Foto: TERJE SVAAN
Nordmenn er glade i å bruke penger på hjemmene sine. H&M Home blir enda en mulighet. Foto: TERJE SVAAN