Etter snaut halvannet år som administrerende direktør i Siva, statens selskap for industrivekst, leverte Haugane fredag inn sin oppsigelse.

Forklaringen fra selskapet var at han ikke hadde fått hele organisasjonen med seg i endringsprosessene han hadde satt i gang.

Haugane, som kom fra jobben som toppsjef i oljeselskapet Det norske, sier at han har forsøkt å gjøre Siva mer relevant for fremtidige gründere, men at det etter hvert ble «strekk i laget».

– Jeg har opplevd veldig god kommunikasjon med styret, og stor enighet i ledergruppen. Men endringsviljen blant de ansatte har vært mye, mye vanskeligere enn jeg hadde sett for meg, sier Haugane til Adresseavisen.

– Både i styret og ledelsen er kursen helt klar, men når jeg ikke kan gå frem så fort jeg ønsker på grunn av interne ting, så orker jeg ikke bruke tid det, sier han.

Opplevde misnøye

Ifølge Haugane så har han ikke opplevd misnøye hos et flertall av de ansatte, men nok til at det har forsinket prosessene i det statlige foretaket.

– Vi ser at det er stor entusiasme hos noen, mens misnøyen kommer til uttrykk på forskjellige måter hos andre. Og den type arbeid har jeg verken tid eller lyst til å holde på med, sier han.

– Er din lederstil krevende?

– De som skjønner meg synes at stilen er veldig bra. Jeg kaller en spade for en spade, og jeg er fremoverlent. Men de som er livredde for å prøve seg i nytt terreng vil opplevde meg som ekstremt brutal. Sosionom-faktoren min er ganske lav, sier Haugane.

Han fortsetter i stillingen frem til utgangen av året, men sier han ikke vet hva han skal gjøre etterpå. Haugane var gründeren av det som ble oljeselskapet Det norske, men ble bedt om å gå da han nærmet seg 60 år.

– Kanskje jeg starter et nytt selskap. Det er mye som skal gjøres enda, sier han.

– Påkjenning for de ansatte

Kommunikasjonsdirektør Roy Strømsnes i Siva sier at tempoet i prosessene har vært en påkjenning for de ansatte.

– Erik kom fra det private næringsliv, og det er to forskjellige kulturer som har møtt hverandre. Samtidig har Siva blitt utsatt for ganske mange prosesser på én gang. Det har vært krav fra eierne om smidigere organisering og bedre bruk av penger, og derfor har vi blant annet lagt ned en reiselivsseksjon, skalert ned Oslo-kontoret og vi vil trolig legge ned utenlandssatsingen. Det vært en sterk inngripen i de ansattes hverdag, og i tillegg har vi vært pålagt å sette i verk administrative kutt, sier Strømsnes.

– Mitt inntrykk er at det er summen av mange ting som har satt organisasjonen under press. I tillegg er Erik en handlekraftig sjef, som vil ha endringer raskt, sier han.

Strømsnes sier strategien til selskapet ligger fast, men de har samtidig satt i verk flere tiltak for å sikre gode arbeidsforhold. Blant tiltakene er regelmessige medarbeiderundersøkelser og gjennomgang av rutinene for internkommunikasjon.

– Siva skal være et godt sted å jobbe, og det tror jeg de ansattes også synes vi er. Men de har fått mange skuffelser i fanget på kort tid?

– Har det kommet klager på Hauganes lederstil?

– Det har ikke kommet formelle klager, men folk har uttrykt misnøye med Sivas retning, og endringene de er forespeilet, sier han.

Fornøyd styre

Styreleder Kristin Reitan Husebø ønsker ikke å si om styret har mottatt klager på Hauganes lederstil, men sier at endringsprosessene har fått frem reaksjoner av både positiv og negativ art. Hun beklager at Haugane valgte å si opp.

– Jeg synes han har gjort en veldig god jobb, og styret er veldig fornøyd med Haugane. Han har vært visjonær og staket ut en ny kurs, og det er beklagelig at han velger å gå, sier hun.

Sivas eiendomsdirektør, Espen Susegg, vil bli konstituert i stillingen som administrerende direktør fra 1. januar 2015.

Husebø sier at de så raskt som mulig vil gå i gang med arbeidet med å finne en permanent erstatter til Haugane.