Bruheim overtar dermed etter Roar Bekker, som har ledet Trondheims-selskapet på permanent basis siden mai 2009.

Bruheim har vært arbeidende styreleder i EMGS helt siden 2004, en jobb han i 2013 fikk nesten 3,8 millioner kroner for.

Nyutnevnt styreleder i EMGS, Eystein Eriksrud, sier at Bruheim ble byttet ut som styreleder fordi de største aksjonærene ønsket å være mer direkte involvert i styret.

Krevde eiermøte

I høst kjøpte de to milliardærene Kristian Siem og Fredrik W. Mohn seg opp i selskapet, og til sammen kontrollerer de til sammen drøyt 22 prosent av aksjene gjennom sine respektive selskaper Siem Investments og Perestroika AS.

Før jul krevde de ekstraordinær generalforsamling for å velge nytt styre, der fem nye styremedlemmer ble valgt inn. Bruheim ble byttet ut med Eriksrud, som selv er viseadministrerende direktør i Siem Industries Group.

– Bjarte Bruheim har vært arbeidende styreleder i mange år, og en av forgrunnsfigurene i selskapet. Styreendringene var ikke knyttet til Bruheim som person, men at aksjonærene ønsket mer direkte involvering, sier Eriksrud til adressa.no.

– Vi måtte da ta en beslutning, for vi hadde også Roar Bekker. Vi vurderte da ledelsesstrukturen, og bestemte at Bruheim trer inn som CEO (konsernsjef, journ.anm.). Men Bekker er en solid kar som har gjort en god jobb, så dette har ingenting med ham som person å gjøre, sier Eriksrud.

– Bruheim er bosatt i Houston. Vil han lede selskapet derfra?

– Han vil være litt frem og tilbake. EMGS er et internasjonalt selskap.

– Men vil han fortsatt være bosatt i Houston, og ha det som base?

– Styret har tillit til at Bruheim vil fylle rollen som konsernsjef på en god måte. Hvor han er bosatt er en personlig sak som angår ham.

– Man kan si at EMGS har fått sitt kommersielle gjennombrudd under Bekkers ledelse. Var det nødvendig å bytte ham ut?

– Som jeg sier så har Bekker gjort en veldig bra jobb. Men Bruheim har også vært arbeidende styreleder, og vært en frontfigur for selskapet og bidratt betydelig til dets utvikling, sier Eriksrud.

Leter etter olje og gass

EMGS er en spin-off fra Statoils forskningsmiljø på Rotvoll. Ved hjelp av elektromagnetisme kan selskapet avdekke mulige olje- og gassforekomster i undergrunnen.

Avtroppende Roar Bekker fikk vite om avgjørelsen i forbindelse med et styremøtet i selskapet onsdag, og sier at han ikke er skuffet.

– Nei, for så vidt ikke. Bruheim har vært primus motor for selskapet lenge, så dette tror jeg bare er positivt for EMGS. Men det er mye som er ugjort, og det hadde vært fint å få være med videre. Men nå er det nye aksjonærer og en ny epoke for selskapet, sier han.

Bekker har vært i EMGS siden 2007, da han ble ansatt som konserndirektør med ansvar for operasjoner. I 2009 overtok han som konsernsjef etter gründeren Terje Eidesmo, da sistnevnte ble kastet av det daværende styret.

– Er du overrasket over at du må gå?

– Både ja og nei. Det er ikke noe videre dramatikk i dette, men ting skjer ofte raskere enn man forventer. Det skjer mye i denne industrien om dagen, sier Bekker.

Måtte nedbemanne

Bekker overtok midt i den store finanskrisen. EMGS tapte store penger, og var nødt til å kvitte seg med mange ansatte i flere omganger. Men året etter fikk selskapet den første av flere store kontrakter med internasjonale selskaper, og i 2011 fikk selskapet et overskudd på over 100 millioner kroner.

– Jeg syns vi har fått til utrolig mye de siste årene. Vi har fått posisjonert teknologien, og vi begynner å få gjennombrudd på mange områder. Men det er fortsatt langt igjen, for vi har store ambisjoner, sier Bekker, men tror ikke det lenger er noen som tviler på om teknologien virker.

Han sier at selskapet nå har rundt 320 ansatte, som er litt mer enn da han begynte. I mellomtiden førte nedskjæringene til at de var nede på rundt 160 ansatte. Rundt 100 av dem jobber ved hovedkontoret i Trondheim.

– Ikke noe å klage på

Bekker sier at han i en overgangsfase vil jobbe sammen med Bruheim, før han etter hvert forlater selskapet. Han ønsker ikke å kommentere hva slags kompensasjon han får for å slutte.

– Men jeg har ikke noe å klage på. Jeg syns styret har vært gode til å ta vare på og utvikle de ansatte, og det har vært et godt selskap å jobbe i, sier han.

Det har ikke lyktes adressa.no å få en kommentar fra Bjarte Bruheim.

Roar Bekker må gå fra EMGS. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN