Det sier Tor Egil Løvli, leder for sokkelforeningen i SAFE Statoil. Sammen med flere andre fra fagorganisasjonen Industri Energi  hadde han etablert streikevakt på Kvernberget flyplass i Kristiansund mandag.

Konsernsjefen i Statoil, Helge Lund, befant seg på flyplassen fordi han i dag har vært ute på plattformen Kristin, sammen med blant andre Olje- og energiminister Ola Borten Moe, USAs innenriksminister Ken Salazar og USAs ambassadør i Norge, Barry White.

Da følget skulle hjem fra plattformen, landet helikopteret på Kvernberget, som brukes som helikopterbase for flere plattformer utenfor kysten av Midt-Norge. I anledning mellomlandingen øynet de streikende muligheten til å få en kjapp prat med konsernsjefen.

- Vi visste ikke at Helge Lund skulle være på flyplassen da vi dro ut som streikevakt i dag. Utover dagen fikk vi imidlertid nyss i dette, og var klare til å ta en prat med ham. Men vi  har ikke sett noe til dem. De har nok gått rett inn i de sikre sonene og reist videre med privatfly, sier Løvli til adressa.no.

- Tror han visste vi var der

Hovedkonflikten i streiken gjelder pensjonsordningen oljearbeiderne i dag har. Mens oljearbeiderne ønsker å avtalefeste en pensjonsordning som sikrer dem full pensjon fra 62 års alder, ønsker motparten, arbeidsgiverorganisasjonen OLF, å ta bort denne.

Statoils utgangspunkt er at selskapet ønsker å fjerne pensjonsordningen for arbeiderne, men beholde den for konsernledelsen.

- Det er en grunn til at vi ville snakke med Lund, og det er at vi er i en konflikt. Dette er et hardt yrke, og det kan være mange som har behov for å gå av litt tidligere, derfor vil vi kjempe for ordningen, sier Løvli.

- Synes dere det var feigt av Helge Lund å unngå dere?

- Nei, jeg vil ikke kalle det direkte feigt. Han har vel et stramt program og er sammen med et stort følge. Men vi kunne ønsket oss at han brukte tre minutter og viste at han ville ha en dialog, sier Løvli.

-  Er dere skuffet over at han ikke tok seg tid?

- Vi står ikke her og refser Helge Lund. Men jeg tror han var fullt klar over at vi var på flyplassen, sier Løvli.

Stanser produksjonen

Streiken begynner å merkes på plattformene allerede mandag. Totalt tas nær 700 arbeider ut i streik. De første mannskapene har kommet hjem fra Heidrun-plattformen.

Løvli forteller at det vil bli en gradvis nedtrapping på Heidrun-plattformen.

- Produksjonen stenger, men det er et arbeid som må gjøres for å føre prosessanleggene i sikker posisjon. I tillegg er det bore- og brønnaktiviteter om bord som trenger at noen blir igjen en stund og stenger dem. Til slutt blir det bare igjen en sikkerhetsbemanning på 40-50 personer. Alle andre blir sendt på land og omfattet av streiken, sier Løvli.

I tillegg til Heidrun-plattformen, som ligger like utenfor kysten i Midt-Norge, blir også Skarv, Oseberg Feltsenter og «Floatel Superior» som ligger ved Oseberg Feltsenter, rammet av streiken.

Gassmottaket på Tjeldbergodden vi også bli rammet, ettersom Heidrun leverer gass dit. OLF anslår at streiken vil koste rundt 150 millioner kroner daglig.