I Oslo falt boligprisene hele 3,1 prosent i juni, og det er det største prisfallet i juni noen gang.

Salgsleder Ola Mogseth i Meglerhuset Nylander tror ikke på et så stort prisfall i Trondheim.

- Jeg vil heller ha små korreksjoner ned, enn en vanvittig oppgang med en stor korreksjon ned som det har vært i Oslo. Da blir det en selvoppfyllende profeti, og boligprisene fortsetter å gå ned. Da blir folk nervøse, sier Mogseth, og fortsetter.

- Jeg er trygg på at vi ikke får et prisfall som i Oslo, sier Mogseth.

780 000 kr. over prisantydning: Eneboligen i Klingenbergs vei 6 på Bakkaunet gikk for 5 730 000 kr., etter å ha blitt annonsert med en prisantydning på 4 950 000 kr. Den har p-rom på 116 kvm og trenger oppussing.

Forrige uke ble det solgt en rekorddyr bolig på Ranheim.

Lånekrav demper prisene

Boligmarkedsanalytiker Ida Grønlie Gran i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge peker på at strengere krav for å få boliglån er én av årsakene til at prisene i hovedstaden faller mer enn i Trondheim.

- Trondheim har hatt en mer moderat prisutvikling enn Oslo. Nye boliglånsforskrifter, som gjør at man får låne maksimalt fem ganger inntekten, påvirker derfor ikke boligetterspørselen og boligprisene i like stor grad som i Oslo. Trondheim er således et robust og velfungerende boligmarked både for kjøpere og selgere, sier Gran.

Hun viser også til at det i Oslo tidligere har vært en større andel investorer enn i Trondheim. For å dempe investorenes kjøpelyst har Oslo fått et eget krav om at man må ha 40 prosent egenkapital for å få lån til bolig nummer to.

Boligmarkedsanalytiker Ida Grønlie Gran i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge sier familieboliger selges lett, mens det varierer mer for leilighetene.

Merker innstramming nå

Gran peker også på at psykologien er endret.

- Troen på fortsatt boligprisvekst har vært en viktig driver for etterspørselen de siste årene. Nå har denne snudd på kort sikt. Når folk blir usikre på om prisene vil fortsette å stige, blir de også mer usikre på om de faktisk vil kjøpe, sier Gran.

Mogseth sier meglerne først nå virkelig merker innstrammingen i utlån til bolig som kom ved årsskiftet.

- Nå merker vi at bankene har skrudd til litt og lånene ikke sitter like løst som før, særlig på lånevolumet. Sammenlignet med for noen måneder siden, så bremser det prisstigningen, sier Mogseth.

Oslo trekker ned snittet

Det er Oslos kraftige prisnedgang som i hovedsak fører til at boligprisene på landsbasis falt 1,6 prosent i juni. Bortsett fra Tromsø som hadde prisoppgang på 0,2 prosent, er prisnedgangen i de største byene minst i Trondheim.

Mogseth mener boligmarkedet i Trondheim er normalisert nå.

- Det har vært eldorado for dem som har solgt boliger i Oslo. De fleste forutså korrigeringen som nå har kommet der. Vi blir dratt med litt vi også, men det er et langt sunnere marked i Trondheim. Vi har også vært gjennom en gullalder, men nå er vi inne i en normalfase, sier Mogseth.

Salgsleder Ola Mogseth i Meglerhuset Nylander mener boligmarkedet i Trondheim er inne i en normalfase.

Ikke like raskt som før

På landsbasis tok det 32 dager fra en bolig ble annonsert til den var solgt i juni. I Trondheim tok det kortere tid, kun 20 dager i gjennomsnitt. Det er tre dager mer enn det tok i juni i fjor.

Det betyr at ikke alle boliger selges like raskt som før

- Familieboliger som det er mange på visning på, de selges lett. Det er mange leiligheter til salgs i Trondheim nå, så der varierer det litt mer, sier Gran.

- Omløpshastigheten holder seg på omtrent samme nivå som i fjor, og det er et sunnhetstegn for boligmarkedet som viser at meglerne har tatt inn over seg prisnivået, sier Mogseth.

Les dette hvis du vurderer å kjøpe en utleiebolig som investering.

- Selger først

Han forteller at kjøperne har blitt litt mer forsiktige.

- Nå selger de boligen de har før de kjøper en ny, for å ha kontroll på hvor mye de har å rutte med. Vi ser det på junitallene, hvor det er lagt ut knapt ti prosent flere boliger til salgs enn i juni i fjor. Det er et sunnhetstegn, og det viser at det kommer flere kjøpere i markedet fremover, sier Mogseth.

De 12 siste månedene har boligprisene i Trondheim steget med 5,9 prosent. Av de største byene er det bare Oslo som har større prisstigning, med 11,5 prosent.

Mogseth venter en flat prisutvikling utover høsten.

- Det blir ikke prisoppgang og ikke en dramatisk prisnedgang. Jeg tror Trondheim vil stå seg godt sammenlignet med Oslo, som vil få en prisnedgang utover høsten, sier Mogseth.

- Bør nærme seg lønnsvekst

Gran venter heller ikke store prisendringer.

- Med et godt tilbud av nye boliger og litt begrensninger i finansiering, bør boligprisveksten nærme seg lønnsvekst og inflasjon på sikt. Det er egentlig best for alle parter, sier hun.