Haugen ledet inntil i sommer knutepunktfestivalen Olavsfestdagene, mens Halvorsen var sjef for popfestivalen Pstereo.

Nå skal festivaltoppene jobbe med gründerskap. Det er nemlig ikke i kunst- og kulturfeltet at den største nyskapningen i Norge skjer, ifølge tospannet.

Etterspør hjernetrim

- Kreativitet har per definisjon blitt knyttet til kunsten. De som danser og maler er kreative. Men er det virkelig bare sånn, spør Randi Wenche Haugen, som i februar begynte som leder for Ungt Entreprenørskap (UE) i Trøndelag.

UE er en landsdekkene organisasjon som jobber for å fremme kreativitet og skaperglede blant unge. Det skjer ikke bare gjennom kultur, understreker Haugen.

- Har vi arenaer hvor barn og unge kan oppleve indre vekst? Vi har kulturskoler og idrettsskoler, men hvorfor ikke matte- eller realfagsskoler? Det er ikke mindre intellektuelt talent i Norge enn andre steder, men vi trenger intellektuelle treningsstudioer, sier hun.

Vil samle geniene

Frode Halvorsen, som i slutten av april tiltrer som daglig leder for medlemsforeningen Trondheim Makers, er også opptatt av å tenke utenfor «kulturboksen».

- Jeg er opptatt av såkalte «genius hubs». Alene er ingen kreative. BMW Guggenheim Lab (som beskrives som et mobilt laboratorium for nye, urbane ideer, journ. anm.) har for eksempel klart å kombinere kunst, teknologi og vitenskap, sier han.

Trondheim Makers skal blant annet arrangere Trondheim Maker Faire i august, der oppfinnere og skapere i alle aldre skal vise frem det de har laget.

I likhet med arbeidet til Ungt Entreprenørskap, er dette et ledd i å styrke gründerånden i Trøndelag. Generelt handler det om å fremelske kreativitet på andre arenaer enn den kulturelle.

- Bransjen blir lat

- Hvilken anerkjennelse har de som er gode i intellektuelle treningsstudioer fått? Den som har den beste karakterboka? Det har nesten vært en forakt, sier Randi Wenche Haugen.

- Hvem har ansvaret for at det har blitt sånn, mener du?

- Si det. Vi er en fersk nasjon når det kommer til kunnskap. Universitetet i Trondheim kom i 1910, i Europa har det vært universiteter i flere tusen år.

- Du kommer jo fra ledelsen i en festival som er fast post på statsbudsjettet. Har vi satset for tungt på kultur i Norge?

- Jeg har tenkt mye på det. Vi har fått til en helt unik satsning på kultur i Norge, blant annet med et lovpålagt kulturskolesystem. Men hvorfor har vi ikke satset like tungt på intellektuelle treningsstudioer?

Frode Halvorsen mener at kulturfokuset ikke har vært for sterkt, men «for ensidig».

- Men jeg tror helt ærlig at kulturfeltet i Norge er blitt mett. Det er så mange tilskudd at bransjen blir lat, og behovet for nyskapning blir mindre, sier han.