- Nye boliger har blitt billigere sammenlignet med brukte i forhold til tidligere, fordi bruktboligprisene har økt mye, sier Reinsberg.

I år vil det stå 1709 nye boliger ferdig i Trondheim, og neste år opplyser utbyggerne at de vil ferdigstille rundt 2100 nye boliger. Det er langt flere nye boliger enn hva utsiktene for befolkningsveksten i Trondheim tilsier at behovet er. Befolkningsprognosene tilsier et boligbehov på 1400 boliger i året de neste ti årene.

- Det er noe nytt at mange vil ha ny bolig når de flytter. Etterspørselen etter nye boliger vil være høy, uavhengig av hvordan befolkningsveksten er. Vi har ikke sett det tidligere, sier Reinsberg.

Lavere befolkningsvekst

I fjor økte Trondheims befolkningen med 2393 personer, til 187 353 ved årsskiftet. Mens gjennomsnittsveksten de siste ti årene har vært på 2900 personer per år, venter kommunen at veksten vil avta i årene som kommer og i snitt være på 2450 de neste ti årene.

Reinsberg forteller at det særlig er de i aldersgruppen 50–59 som vil ha nye boliger. De selger typisk eneboliger eller rekkehus, og vil ha en lettstelt leilighet. Med den kraftige veksten som har vært i bruktboligprisene de siste årene, er ikke prisforskjellen mellom nytt og brukt så stor lenger, mener meglersjefen.

- På nye boliger har du ikke vedlikeholdskostnader de første ti årene, og det er lavere energikostnader. Dermed har det blitt lettere å regne hjem kjøpet av en ny bolig, sier Reinsberg.

- Rive og bygge nytt

I stedet for at nye boliger ikke blir solgt, tror han det vil blir vanligere at eldre og dårlig vedlikeholdte boliger rives, og at det bygge nytt på tomtene.

- Vi vil se mer sanering av dårlige boliger. Det vil komme mer byfortetting, ved at hele kvartaler saneres. Utbyggere vil kjøpe opp eneboliger, og så vil det sprette opp blokker, sier Reinsberg, som torsdag var vertskap for en konferanse om byutvikling.

Der presenterte analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge tall som viser sju av ti nye boliger ferdigstilles øst for sentrum i år og neste år. Tre av ti boliger kommer på Lade.

- Får ikke byggelån

I fjor ble det solgt rundt 1300 nye boliger i Trondheim. I løpet av siste tomånedersperiode ble det solgt 183 nye boliger, ifølge Econ Nye Boliger. Valstad er, som sjefen sin, heller ikke bekymret for at utbyggerne vil brenne inne med usolgte nye leiligheter.

- De planlagte boligene blir ikke bygd hvis ikke 70 prosent av prosjektet er solgt. Først da får de åpne byggelånet, sier Valstad.

Vanligvis er brems eller stopp i salget av nye boliger et av de første tegnene på dårligere økonomiske tider. Sist det skjedde var under finanskrisen i 2008 og 2009. Til tross for krisestemningen i oljebransjen og økende arbeidsledighet, avviser Reinsberg og Valstad at boligkjøperne i Trøndelag har latt seg påvirke av dette.

De viser til at nyboligsalget går bra, og de viser til sin egen undersøkelse Boligmeteret, som lages av Prognosesenteret.

Flere vil selge først

Boligmeteret viser at en økende andel av befolkningen vil selge boligen de har før de kjøper en ny. Det tolkes som at boligkjøperne opplever økt økonomisk usikkerhet. Mens 60 prosent av potensielle boligkjøpere på landsbasis svarer at de vil selge først, er andelen lavere i Trøndelag, 49 prosent. I Stavanger, hvor boligmarkedet er rammet av oljekrisen, er andelen som vil selge først hele 67 prosent.

- I Trondheim er folk trygge på arbeidsplassen sin. Mange jobber i det offentlige som St. Olavs, kommunen og NTNU. Det private næringslivet her er diversifisert. Samtidig kommer det mange nye arbeidsplasser hit, med utbyggingen av flybasen på Ørland og deretter Campus-utbyggingen til NTNU, sier Valstad.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Analysejef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge snakket om boligmarkedet, mens leder i Miljøpakken Trondheim, Heidi Fossland, presenterte tiltak som har gjort det enklere å gå, sykle og reise kollektivt i Trondheim. Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN