– Vi var som kjent imot overgangen fra kronetoll til prosenttoll da den ble innført av den forrige regjeringen. Det betyr imidlertid ikke at vi støtter en ensidig reversering av dette nå, sier næringspolitisk talsmann Pål Farstad i Venstre.

Partiet fattet sin beslutning under gruppemøtet på Stortinget onsdag.

– Jeg tror vi blir enige til slutt. Det er mange veier til Rom, sier Jørund Rytman (Frp) i Stortingets næringskomité til NTB.

KrFs næringspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal er glad for signalene fra Venstre.

– Omleggingen av ostetollen gir bøndene økte inntekter og legger forholdene til rette for et godt jordbruksoppgjør. Vi ønsker ikke en reversering av tollsatsene og håper på en god dialog med regjeringspartiene om dette, sier hun til NTB.

Rødgrønn

Også fra de tidligere regjeringspartiene får Venstre honnør for snuoperasjonen, men Senterpartiets Marit Arnstad kommer samtidig med et lite stikk til dagens regjering.

– Lærdommen for regjeringen bør være at den for framtiden sørger for å avklare saker med Stortinget på en skikkelig måte, og lar være å sende ut den type ideologiske prøveballonger som europaministeren gjorde i møter med EU, sier Arnstad, som leder Stortingets næringskomité.

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget ser det på samme måte:

– Det er uheldig at regjeringen ikke sikrer seg politisk flertall før de reiser til Brussel med sitt budskap. Nå må regjeringen reise til Brussel igjen og reversere sitt forrige budskap. Det styrker ikke norsk troverdighet, sier han.

Storberget og Arnstad sikter til statsråd og europaminister Vidar Helgesens (H) opptreden under rådsmøtet i Brussel i forrige måned. Der signaliserte han at regjeringen vil endre ostetollen.

– Men jeg presiserte at det kreves en grundig behandling på norsk side før et konkret forslag vil bli fremmet, sa Helgesen i Stortinget 28. november, etter solide doser med kritikk fra opposisjonen for sin Brussel-tur,

– Å vise seg skuggeredd for EU på denne måten er ingen god forhandlingsstrategi, tordnet Ap-veteran Svein Roald Hansen, som selv har bakgrunn som leder i Europabevegelsen.

Nye runder

I et brev til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) slår Venstre fast at tollsatsene over tid bør reduseres, men partiet stiller krav til hvordan dette skal skje og forlanger å bli tettere involvert enn hva tilfellet har vært til nå.

– En eventuell endring av ostetollen må vurderes sammen med øvrige endringer som foretas, og som etter vårt syn åpenbart må styrke konkurranseevne og inntektsmuligheter både for norske bønder og norsk næringsmiddelindustri, sier Farstad.

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er skuffet over samarbeidspartiet.

– Venstre gikk tydelig ut i valgkampen og lovte å reversere ostetollen. Dersom de nå snur, er det et løftebrudd av dimensjoner, og et bevis på at Venstres dager som vingleparti langt fra er over, sier han til NTB.