Den direkte årsaken til at styreleder meldte oppbud før helga er en tvistesak om en enebolig - der Murarbeid tapte rettsaken.

– Dette tapet måtte føres i regnskapet. Da var vi sjanseløse. Egenkapitalen forduftet og det gjorde at vi mistet en stor kontrakt med Trondheim kommune, Singsaker skole, forteller daglig leder Lasse Overgaard.

Hadde livets rett

Hele 265 ansatte mistet jobben da det ble åpnet konkurs i Grunnarbeid i januar 2012. To av de ansatte, Lasse Overgaard og Rune Hogstad, bestemte seg for å forsøke å overta Murarbeid, som var et datterselskap av Grunnarbeid, for å redde arbeidsplassene til 38 ansatte.

Les også: Grunnarbeid-konkursen, alt har gått rett for seg

– Vi var sikre på at arbeidsplassene våre hadde livets rett, og synes det var for galt å ikke prøve, sier Lasse Overgaard.

Overgaard skulle bli daglig leder i det som ble Midt-Norges største murerfirma.

Les også: Millionene forsvant

Prisen for en arbeidsplass

Overgaard og Hogstad forhandlet med banken, og det ble bestemt at de måtte overta 4,2 millioner av Grunnarbeids kreditorgjeld for å kjøpe Murarbeid. I tillegg fikk de ikke oppgjør for en del arbeid de hadde utført i Grunnarbeids tid. De måtte derfor starte med et minus på hele 5,7 millioner. Prisen for å berge arbeidsplassene og videre drift.

– Det ble en tung sekk å bære allerede fra starten.

Bedriften har derfor stadig redusert bemanningen frem til i dag hvor det er 14 ansatte som mister jobben, i tillegg til lederne.

Satset 500 000

– Hva med deg, vet du hva du selv skal gjøre?

– Nei, nå er jeg arbeidssøker. Eventuelt vil jeg forsøke å starte opp noe igjen. Vi som har vært med på dette har jobbet mye. Vi har brettet opp skjorteermene for å få det til, og har brukt mange timer. Jeg hadde kanskje trodd at vi skulle få litt mer goodwill etter at vi påtok oss å ta ansvaret for en så stor andel av gjelda, men slik er det ikke. Det eneste verden ser etter er om regnskapene er positive, du får ikke noe ekstra for å ha tatt ansvar.

– Har dere risikert noe privat også?

– Ja, vi måtte stille 500 000 kroner hver, som privatpersoner. I tillegg har vi kausjonert for en del.

– Det er mye penger?

– Ja. Det er forferdelig mye penger. Det er ikke godt å si hvordan vi skal håndtere det, men, men. Livet går videre, er det ikke det det heter? Vi satset alt.

Les også: Din egen sjef på en, to, tre

Tragisk

Torsdag ble de ca 15 ansatte som er igjen informert om konkursen.

– Det er ansatte som er forferdelig glad i arbeidsplassen sin. Noen av dem har rundet 60 år, og da blir det heller ikke så enkelt. Det er forferdelig tragisk, sier Overgaard og innrømmer:

– Det har gått inn på meg, også mentalt. Det er en tung periode vi har lagt bak oss.

Les også: Stengt på E14

– Når skjønte du at det ikke ville gå?

– Jeg trodde vi skulle berge, helt til vi ble avvist av Trondheim kommune, kontrakten på Singsaker. Det var i midten av mai. Vi har jobbet på flere fronter etterpå for å forsøke å berge, men det ble til slutt bare krampetrekninger.

– Det er et stort ansvar over lang tid?

– Ja, det har røynet på litt. Slikt er ille på alle måter. Men jeg håper å komme styrket ut av det personlig, til slutt. Og så må jeg få betalt ned lånet jeg har kausjonert for, men vet ikke når jeg kommer dit, sier Overgaard og smiler:

– Den siste jobben vi gjorde ferdig var det nye Adressa-huset, teglsteinfasaden. Jeg er stolt av den jobben.

Ingen offentlig gjeld

Styreleder i Murarbeid, Jon Sundal, understreker at selskapet selv har meldt oppbud.

– Vi har tatt ansvar selv. Vi har ingen offentlig gjeld og lønn til de ansatte og feriepenger er utbetalt. Men det er klart at noen leverandører vil ikke få oppgjør, sier Sundal - som synes det er trist at det gikk som det gikk.

– Det var dessverre ingen sjanse for at det kunne gå. Da vi ikke klarte å stille garanti for prosjektet på Singsaker, var det ingen vei utenom.

Styrelederen tiltrådte styret først i slutten av 2014.