Næringslivets Hovedorganisasjon har nok en gang gjennomført kommune-NM, en analyse av hvor attraktive Norges kommuner er for nyetablerte bedrifter i næringslivet. Trondheim kommune kommer i år på 14. plass av totalt 428 kommuner, mens Trondheimsregionen totalt ligger på femte plass på en liste over til sammen 79 regioner. Det betyr at regionen har rykket opp en plass siden fjorårets undersøkelse.

Alder og kompetanse er viktig

– Regionen skårer aller best på alderssammensetning i kommunen, og på kompetansenivå, sier Jon Uthus, seniorrådgiver i NHO Trøndelag.

Kompetansenivået er viktig for kommunen fordi bedrifter er avhengige av kunnskap og muligheter for utvikling innenfor sitt fagfelt når de etablerer seg. Alderssammensetningen er også viktig for bedriftenes mulighet til å rekruttere nye medarbeidere.

God på teknologiutvikling

– Trondheimsregionen er god på teknologi og utvikling av systemer innenfor olje- og gassindustrien, og vi har jo også NTNU, og SINTEF, som er med på å heve kompetansen på området. I tillegg har området et godt vekstpotensial, både innenfor økonomi og teknologi, sier Uthus.

Han mener at bedrifter som driver med teknologiutvikling innenfor havsektoren, og olje- og gassindustrien, er de som trives best i regionen.

– Vi har en solid utvikling i havbruksnæringen, også utenfor Trondheimsregionen. Her ser vi en solid vekst, selv om vi ligger midt på treet på landsbasis, har kommuner som Hemne, Agdenes og Snillfjorden vokst mye, det kan tyde på at det er tilflytning til området, sier Uthus.

– Trondheim har kompetansen

Bedriften Ecotone etablerte seg i Trondheim i 2010 og hadde sitt utspring fra forskermiljøet ved NTNU. Bedriften har utarbeidet løsninger for identifikasjon, overvåkning og kartlegging av havbunnen og havets fysiske, biologiske, geologiske og kjemiske egenskaper ved hjelp av blant annet avanserte kameraer som kartlegger havområdene.

– Vi måtte ikke ha holdt oss her, vi kunne ha valgt å flytte over til andre områder som er nærmere markedet, men vi har tilknytning til NTNU, så det var naturlig for oss å etablere oss her. Her har vi også selskap som Statoil, og Sintef som vi har samarbeidet tett med i utvikling av vår teknologi. I tillegg er det mange studenter her i Trondheim som utdanner seg innenfor vårt fagområde, mener daglig leder Ivar Erdal.

God vertskommune

Først i 2012 godt over to år etter at selskapet ble etablert, ble han ansatt som daglig leder. Selskapet er i vekst og de vil være rundt 10 ansatte ved årsskiftet. De jobber nå mot en kommersialisering av sin patenterte teknologi for havbunnskartlegging.

– Vi er fortsatt i en tidlig fase i selskapets utvikling, men vi har allerede deltatt på flere utredning og tokt i Norskehavet og Barentshavet for å kartlegge havbunnen for flere oljeselskaper. Norske forvaltningsmyndigheter har også vist stor interesse for teknologien da den muliggjør mer effektive og omfattende miljøkartlegginger, samt ressurskartlegging av for eksempel mineraler. sier han.

Han liker Trondheim som vertskommune, men savner likevel noe i området.

– Det trengs kanskje en bedre tilrettelegging med lokaler for bedriftene. Nå har vi vært ganske heldige med det, vi flytter straks inn i nye, fine lokaler på Pirsenteret. Der får vi tilgang til det vi trenger samt at det er fin beliggenhet med hensyn på kommunikasjon. I tillegg har vi muligheten til å samarbeide med andre viktige aktører på huset, mens andre bedrifter som sitter mer isolert kanskje mangler det, sier Erdal.

– Dessuten burde det vært tilgang på mer risikovillig kapital i denne byen. Det er mange dyktige og lovende selskap som starter opp i Trondheim men som må flytte når de kommer til en viss størrelse og trenger mye kapital for å vokse seg store. De blir da gjerne kjøpt av større internasjonale selskap og etter hvert flyttet ut, påpeker han.

Vil ha styrket samarbeid

Ifølge Uthus er kommunens viktigste oppgaver som vertskommune, å ha gode rammevilkår i forhold til arealtildeling og lokale avgifter og sikre god og effektiv infrastruktur og samferdsel.

– Det er viktig å ikke legge bånd på mobiliteten, men bidra til økt aktivitet og mulighet for utvikling. Vi har muligheter for fortsatt vekst, og å nå opp til høyere plasseringer i kommune-NM. Det er viktig å fokusere på områdene der vi har størst potensial. Kommunene kan legge vekt på bedre samarbeid i en region som er i så sterk vekst som Trondheimsregionen. Vi trenger et sterkt samarbeid for en felles tilretteleggende næringspolitikk. Samarbeid vil gjøre kommunene sterkere enn de er hver for seg. Da kan man i større grad dra nytte av hverandres styrker, mener Uthus.