Frost Entreprenør i Trondheim begjærte oppbud mandag denne uken. 47 Frost-ansatte står i fare for å miste jobben.

- I slutten av 2011 gikk selskapet inn på et større prosjekt. I slutten av juli i år ble det synliggjort et større tap på 4,5-5 millioner kroner. Banken tilførte frisk likviditet, men under en gjennomgang ultimo september viste tapet seg å være i størrelsesorden ti millioner kroner. Det ble vurdert en mulig akkordløsning, men selskapet valgte til slutt å melde oppbud, sier styreleder Joar Grimsbu i Frost Entreprenør.

Trøbbel siden finanskrisen

Han er partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, og spesialist innen blant annet omstrukturering, gjeldsforhandlinger og konkurs. Grimsbu ser ikke store muligheter for omstrukturering av Frost Entreprenør, og mener avvikling av selskapet er mest sannsynlig.

Han sier også at det i dag er uklart om eierne vil forsøke å starte en ny virksomhet. Frost Entreprenør har vært i trøbbel siden finanskrisen. I siste halvdel av 2008 og gjennom 2009 manglet selskapet oppdrag. I fjor fikk Frost Entreprenør et overskudd før skatt 817.000 kroner, av en omsetning på 72,8 millioner. Egenkapitalen var fortsatt positiv.

Kan miste jobben

Det er 47 ansatte i Frost Entreprenør. Alt arbeid er nå stanset, og bostyrer har sendt folk rundt på byggeplassene for å kartlegge situasjonen. Men både daglig leder Bjørn Thomas Karlsen i Frost Entreprenør og bostyrer Terje Bjørndahl i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange er mer positive enn styreleder Grimsbu. Selskapets ledelse jobber for å sikre noe videre drift.

- Vi jobber sammen med banken for å finne en mulig løsning for videre drift. Onsdag vil det holdes et møte med de ansatte, sier Karlsen.

- Seks-syv prosjekter har fortsatt gjenstående arbeid. Boet arbeider konkret med å finne muligheter for å videreføre prosjektene. Prioritet nummer én er å få en oversikt over løpende prosjekter, sier Bjørndahl.

Ansatterepresentant i styret, Odd Fagervold, ønsket tirsdag ikke å gi noen kommentar.

Erstatningskrav

En av årsakene til konkursen er at Prora Eiendom droppet en totalentreprisekontrakt med Frost Entreprenør på om lag 67 millioner kroner i slutten av 2008, for utbyggingen av Havstein gård. Frost gikk til søksmål mot Prora med et erstatningskrav på ni millioner kroner. Etter å først ha tapt i tingretten, fikk Frost medhold i Frostating lagmannsrett i mars 2010, og Prora ble til slutt dømt til å betale to millioner kroner i erstatning.

Etter at Frost mistet kontrakten med Prora, var det svært få andre oppdrag å få. I løpet av 2009 og 2010 gikk syv millioner av egenkapitalen tapt. Ved utgangen av 2010 var følgelig hele selskapets egenkapital spist opp. En injeksjon av to millioner kroner i ny egenkapital fra eierne før jul i fjor, sammen med et positivt resultat, bidro imidlertid til at egenkapitalen så vidt var positiv på 759.000 kroner ved siste årsskifte.

- Problemene startet under finanskrisen 2008 og 2009. I løpet av våren 2009 leverte selskapet 75 anbud uten å få ett eneste tilslag. Etter hvert endte vi derfor med å regne inn en del dårlige jobber, fordi det var så få oppdrag å få og for å få sysselsatt de ansatte, sier Karlsen.

Skulle snu trenden

Ifølge Karlsen trodde ledelsen at 2012 skulle bli året hvor Frost begynte å gjentjene egenkapitalen. Det var helt til utbyggingen av passivhus i Miljøbyen Granås stakk kjepper i hjulene. Kontraktsummen var på 37 millioner kroner.

- Dette prosjektet ble spikeren i kista for oss. Det viste seg at passivhus var noe helt annet enn rekkehus. Det førte til flere problemer og kostnadsoverskridelser. For eksempel fikk vi en ekstrakostnad på et par millioner med å bygge tak over byggeplassen, for å unngå fuktskader, sier Karlsen.

Passivhus bruker mindre energi enn vanlige boliger.

Styreleder Grimsbu legger på ingen måte skjul på at ledelsen i Frost Entreprenør har seg selv å takke for tapene knyttet til Miljøbyen Granås, som veltet selskapet over ende.- - Det er rett og slett snakk om en feilkalkulering fra selskapets side. Kompleksiteten i prosjektet ble undervurdert, sier Grimsbu.

Stor gjeld

Ved utgangen av 2011 hadde Frost Entreprenør en samlet gjeld på 25,7 millioner kroner. Ifølge bostyrer hadde selskapet ved oppbudstidspunktet en leverandørgjeld på 17-18 millioner kroner, pluss i overkant av ti millioner kroner i gjeld til Sparebank 1 SMN. Sparebanken har også stilt garantier for omkring 13 millioner kroner. Ifølge Bjørndahl er det for tidlig å si noe om bankens stilling.

- Som største kreditor i boet er vi i dialog med både bostyre og tidligere eiere. Vårt overordnede mål er å så raskt som mulig finne en løsning, så vi unngår at prosjekter stopper opp, samtidig som vi også gjenvinner våre verdier, sier kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebanken 1 SMN.

Han bekrefter at banken har meldt inn et samlet krav på 18 millioner kroner til boet.

- Uproblematisk

Frost Entreprenør er én av flere entreprenører som har vært involvert i Miljøbyen Granås, hvor selskapet har stått for byggingen av om lag 45 boenheter. Ifølge styreleder Tore Hallan i Miljøbyen Granås er disse boligene så godt som ferdige, og det gjenstår kun mindre arbeider på 17 enheter. Han betrakter derfor konkursen til Frost Entreprenør som uproblematisk for Miljøbyen Granås.