- De fleste har mye skitnere strøm enn de tror. Mange tror de får ren strøm fordi de bor i Norge. Det er feil, sier forskningsleder Hanne Lerche Raadal hos Østfold­forskning til BT.no.

Mot et lite tillegg i prisen, kan alle strømkunder velge nøyaktig hvilket kraftverk de kjøper strøm fra. Få nordmenn vet om ordningen. I EU er derimot norske vannkraftverk blitt svært populære.

Omstridt

I fjor ble nesten all norsk vannkraft kjøpt opp av europeiske bedrifter til en svært lav pris. Kjøpet gir dem rett til å markeds­føre seg som miljøvennlige, og hevde at strømmen de bruker er vannkraft.

Systemet er omstridt, fordi bare en mindre del av vannkraften flyttes fysisk til Europa.

Systemet lar norske kraftprodusenter selge miljøgevinsten fra norsk vannkraft, uten at de må overføre selve strømmen. Hvordan dette fungerer teknisk, kan du lese om i faktaboksen.

KRONIKK: Seks grunner til at vindkraft er en god idé

KOMMENTAR: Seks grunner til at vindkraft er en dårlig idé

Radioaktiv og skitten

Nordmenn som ikke har valgt kraftverk, får tildelt strøm fra europeiske kraftverk som ikke andre vil ha. Disse produserer kraft som er langt mer skadelig for miljøet.

Norske kunder flest ender nesten utelukkende opp med kullkraft og atomkraft. I fjor utgjorde kull, gass og atomkraft 85 prosent av strømmen hos norske kunder som ikke hadde valgt kraftverk.

For en familie på fire, betyr det om lag åtte tonn ekstra CO2-utslipp i året. Atomkraftdelen av familiens strømforbruk tilsvarte 17 gram høyradioaktivt avfall. Dette atomavfallet er svært farlig.

- Folk forstår ikke hva som foregår, sier Raadal.

Hans Petter Kildal er bærekraftsdirektør i Bergen Energi. Det er et av selskapene som tjener penger på å selge miljø­gevinsten fra norsk vannkraft.

Selskapet forteller at det primært er europeiske kunder som kjøper, men at interessen øker, også i Norge.

Selv er Kildal bekymret over at så få nordmenn benytter seg av systemet.

- Nordmenn som ikke aktivt velger miljøvennlige kraftverk, må regne med at strømforbruket deres bidrar til nokså høye CO2-utslipp, sier direktøren.

«Hjelper ikke miljøet»

Ifølge forskningsleder Raadal er løsningen enkel. Nordmenn må velge miljøvennlige kraftverk i systemet, mener hun.

- Dette er ikke vanskelig å rette opp. Alle som ønsker det, kan skaffe seg en kraftavtale med opprinnelsesgaranti via sin kraftleverandør, sier Raadal.

Gunnar Eskeland, professor i miljøøkonomi ved NHH, mener derimot at det ikke fungerer å selge miljøgevinst og fysisk strøm separat.

- Nå selger Norge skinnet fra vannkraften to ganger. Vi selger miljøgevinsten til Europa, som er glade for å få vite at de bruker grønn energi. Og dels sitter de fleste av oss selvtilfredse, og tenker at vi selv bruker grønn vannkraft, sier Eskeland.

- Dette har ikke noen miljø­effekt. Det er opplagt, legger professoren til.

- Blir lurt

Professor Eskeland er likevel enig i at nordmenn bør bekymre seg over at systemet tildeler dem skitten strøm.

- Norske forbrukere blir lurt. De tenker at de bruker sin fornybare norske fossekraft, samtidig som miljøgevinsten er solgt. Vi bør slutte å selge vår miljø­gevinst, sier Eskeland.

Norsk kraftbransje svarer at de ikke lurer noen.

- Nei, det er vi ikke enige i. Norske strømkunder står fritt til å kjøpe garanti på fornybar kraft. Det er heller ikke tillatt å markedsføre den fysiske strømmen vi får i kontakten som grønn eller fornybar, sier Oluf Ulseth, adm. dir. i bransjeorganisa­sjonen Energi Norge.