– Orkanger har et utviklet et spesielt industrimiljø som er tilpasset olje- og gassbransjen, sier prosjektsjef Olav Lunde i Statoil.

Orkanger spolebase økte arbeidsstokken fra 10 til 200 da de sveiset rør til oljefeltet Hyme.

Budsjettet for Hyme-utbyggingen er på fire og en halv milliarder kroner. Når Statoil pumper olje opp fra Nordsjøen, drypper det også en del på underleverandører.

Bare rør

Aktiviteten hos Orkanger spolebase gir oppdrag til blant annet Vigor, som leverer sveisere, og inspeksjonsselskapet Axess.

Den lokale avdelingen av det internasjonale selskapet Bredero Shaw legger isolasjonslag på rørene.

– Vi måtte leie inn folk for å få gjort jobben. Da vi sveiset i vinter hadde vi nesten 200 som arbeidet her, sier produksjonssjef Alfhild Wærø ved Orkanger spolebase.

Se rørene bli spolt ombord på Apache II i videoen over.

Fra ti til 200 ansatte

Bedriften har ti ansatte, og er en del av det internasjonale selskapet Technip. Orkanger-avdelingen har spesialisert seg på stålrør og rørdeler.

På videoen over kan du se hvordan åtte kilometer med stålrørledning sveives inn på lasteshipet Apache II, som tar rørene til Haltenbanken.

– Det er veldig viktig å få på plass rørene på sommeren, på grunn av været. Det kommer vi til å klare, sier Olav Lunde, som er prosjektsjef for utbyggingen av Hyme-feltet.

Ordfører oljeoptimist

Sveisingen har tatt ni måneder. Nå sendes rørene til Hyme, der de blir koblet til en av plattformene tilknyttet Njord-feltet noen mil unna. De nye olje- og gassfunnene de siste årene gjør at Orkdal-ordfører Gunnar Lysholm ser lyst på fremtiden for den lokale industrien.

– Den siste utviklingen har ført til Klondyke-tilstander. Vi ønsker å være ledende på dette segmentet av offshoreindustrien, sier Lysholm.

Les mer om gass- og oljeindustrien på Orkanger i dagens papiravis.

- Den siste utviklingen har ført til Klondyke-tilstander, sier Orkdal-ordfører Gunnar Lysholm. Foto: Olav Øye