Vil du feire nasjonaldagen på byens beste utestedrekke, kan det ende med å koste langt mer enn på en vanlig dag.

Ikke ved noen av utestedene på Solsiden som MN24 snakket med før helga, var det lenger mulig å booke bord til 17. mai. Noen holder av et fåtall bord til drop in, men bestillingene begynte å renne inn allerede i februar.

De færreste steder tar betalt for sitteplasser 17. mai. Ett av unntakene er Søstrene Karlsen, som legger seg på 600 kroner per person. Beløpet inkluderer hverken mat eller drikke; kun bordplass.

– Sykt. Det er ganske dyrt, men man blir nesten litt desperat etter bord, sier Karoline Nilsen.

Også venninnen Line Moen mener beløpet er høyt.

– Noen i gjengen vår prøvde å booke et bord for to – tre uker siden, men alt var fullt, forteller hun.

MN24 har ikke lyktes i å få kommentarer fra Søstrene Karlsen.

Arkivbilde: Fredrik Holm i eierselskapet til Heidis Bier Bar, Rekom Group. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

– Enorm pågang

Noen av bordplassene på Heidis Bier Bar er enda dyrere. Utestedet har tilbudt til fire personer for et samlet beløp på 3000 kroner: Altså 750 for én stol.

Større bord gir priser ned mot 600 kroner. Vanligvis koster det ingenting.

På spørsmål om hva de selv mener om prisnivået og om de er fullbooket 17. mai, svarer regionleder i Heidis eierselskap Rekom Group, Fredrik Holm, blant annet følgende:

«Vi har hatt enorm pågang og utrolig mange har henvendt seg i år. Vi har holdt av flere bord og plasser til drop in-gjester. Vi har ulike bordpakker og billettyper, som vi har god erfaring med fra tidligere.»

Prisene er fortsatt langt under hva noen restauranter i Oslo krever. Dagbladet forteller om priser på 710 kroner bare for å komme inn på Nox og Sollihagen. I tillegg selger utestedene bordpakker som koster mellom 9 000 og 50 000 kroner.

God stemning: Johanne Berger forventer en travel dag bak disken på Sot. Foto: Stian Hansen

Øl og kaos

Sot nederst på Solsidens restaurantrekke tar ikke bord- eller inngangspenger 17. mai. Selv om bestillingene, ifølge bartender Johanne Berger, begynte å renne inn i februar.

De ivrigste skal ha lagt inn sin reservering et år i forveien.

Vi har hatt stengt to 17. mai på rad. Å holde åpent med de restriksjonene som har vært, ville ikke lønnet seg, sier Berger, som jobbet på et annet utested Grunnlovsdagen 2019.

– Hvilke ord oppsummerer 17. mai best for utelivet?

– Øl, kaos og god stemning!

Sentrumsnært: Det gamle verftsområdet på Nedre Elvehavn har blitt Trondheims mest profilerte utelivsrekke. Foto: Stian Hansen

Kostbart

Hector på motsatt ende av rekken har heller ingen ledige bord tirsdag, bortsett fra de som er holdt av for drop-inn.

Noen pengemaskin, er dagen ikke. Det understreker Hectors driftssjef Ida Seehuus Thoresen.

– Dagen koster mer enn den smaker. Jeg har 40 ansatte på jobb og de skal ha dobbel lønn, sier hun.

– Taper dere penger på dagen?

– Vi går kanskje ørlite grann i pluss, men det er supervanskelig å tjene penger 17. mai, svarer driftssjefen.

– Hvorfor holder dere åpent?

– Skal vi være de eneste her som er stengt? spør hun retorisk.

Ingen av naborestaurantene Selma, Bermuda, San Sebastian eller Graff tar ekstra betalt 17. mai.

Fire Fine har lagt seg på 150 kroner per person inkludert garderobe, og har leid inn DJ for anledningen.

– 17. mai er en veldig dyr dag å drifte. Folk får dobbelt betalt for å jobbe. Underholdning og personalkostnader gir oss veldig mange utgifter, men det er litt public service å holde åpent, sier driftssjef Mathias Karlson.