Torsdag morgen ble det klart at konkurrenten Aker Solutions overtar Reinertsen AS' olje- og gassvirksomhet og selskapets rundt 700 ansatte.

Advokat Joar Grimsbu har ledet gjeldsnemnda som ble oppnevnt da Reinertsen AS ba om gjeldsforhandlinger. Grimsbu sier at nemnda nå vil avvente om Konkurransetilsynet godtar overdragelsen til Aker Solutions.

Deretter vil de avgjøre hva som skal skje med det som blir igjen i selskapet. Det vil dreie seg om en gjeld på rundt 1,6 milliarder kroner og verdiene som gjeldsnemnda har fått inn. Grimsbu sier at det trolig vil bli igjen under 200 millioner kroner til selskapets kreditorer.

- Det er opp til gjeldsnemnda å ta stilling til hvilke veivalg vi skal gjøre, men det vil gå mot en avvikling eller en konkurs, sier Grimsbu til Adresseavisen.

Allmøte: De ansatte på Reinertsens hovedkontor på Pirsenteret fikk vite om avtalen i et allmøte torsdag morgen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Gjelden vokste

På det meste har ti advokater hos Arntzen de Besche vært involvert i arbeidet, som Grimsbu sier er noe av det mest kompliserte de har noensinne har jobbet med.

Da Reinertsen AS gikk til tingretten for å be om offentlige gjeldsforhandlinger i desember i fjor, ble det oppgitt at selskapet hadde en gjeld på rundt 960 millioner kroner. Gjeldsnemnda har konkludert med at gjelden vil være på over 1,6 milliarder kroner, hvorav 300–400 millioner var ukjent fra før.

Grimsbu sier at disse 300–400 millionene i all hovedsak stammer fra ukjente forhold knyttet til den landbaserte entreprenørvirksomheten som Reinertsen solgte i 2015.

Entreprenørvirksomheten ble overtatt av Veidekke, men store forpliktelser ble liggende igjen hos Reinertsen. I tillegg kommer garantiforpliktelser, som ikke er medregnet i kravene mot selskapet.

Eneste budgiver

Gjeldsnemnda hyret inn Pareto for å finne en kjøper til hele Reinertsen AS, og til sammen har 48 investorer vært på banen. Men da den reelle økonomiske situasjon ble avdekket, var ingen villige til å overta selskapet, ifølge Grimsbu.

Løsningen ble å selge olje- og gassvirksomheten, og ifølge Grimsbu var Aker Solutions de eneste som til slutt ga bud uten forbehold. Han sier at det ville vært en «katastrofe» hvis de ikke hadde fått til en avtale.

- Da ville statens lønnsgarantiordning fått en regning på over 100 millioner kroner, alle de ansatte ville mistet jobben og kreditorene ville ikke fått noen ting, sier han.

Salget til Aker Solutions gjorde at de fikk inn 212,5 millioner kroner, samtidig som salget av to datterselskaper og andre eiendeler fikk inn 25 millioner kroner.

Styreleder Torkild Reinertsen kjøper selskapets datterselskap i Russland, og overtar også selskapets satsing på hydrogenproduksjon. I tillegg blir et datterselskap i Polen overtatt av polske kjøpere.

Nordea Bank var største kreditor med et krav på rundt 400 millioner, men Grimsbu sier at det vesentligste av panteverdien er dekt inn i løpet av gjeldsforhandlingene. Nordea ønsker ikke å kommentere saken.

Flytter de ansatte

Walther Gifstad, leder for prosjektledelse i Aker Solutions, var selv til stede da de ansatte i Reinertsen ble orientert om overtakelsen på et allmøte torsdag morgen. Gifstad sier at de forventer at de ansatte vil flytte inn i Aker Solutions' eksisterende kontorer, henholdsvis på Leangen i Trondheim og i Bergen, før sommeren.

Reinertsen AS har rundt 300 ansatte ved hovedkontoret i Trondheim, og drøyt 70 ansatte ved avdelingene i henholdsvis Bergen og på Orkanger. I tillegg har selskapet rundt 130 offshoreansatte og mindre kontorer andre steder i landet.

På spørsmål om de vil ha plass til alle de ansatte, svarer Gifstad:

- Hvordan dette blir fremover er vi nødt til å se på. Vi ser at dette er en god miks, og vi tror vi skal gå sammen på en god måte, sier han.

Det var en stor nedtur for Aker Solutions, da de i desember 2015 ikke var på listen over selskaper som fikk rammeavtaler for vedlikehold og modifikasjon på Statoils oljeinstallasjoner.

Reinertsen fikk derimot en slik rammeavtale, som blant annet innebar arbeid på feltene Heidrun og Åsgard utenfor kysten av Trøndelag.

Gifstad legger ikke skjul på at rammeavtalen er viktig bakgrunn for overtakelsen.

- Ja, helt klart. Dette vil gi en større grunnbemanning, og ikke minst får vi mer forutsigbarhet fremover, sier han.

Overtar: Walther Gifstad, leder for prosjektledelse i Aker Solutions, forventer at de Reinertsen-ansatte vil flytte inn hos dem innen sommeren. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

- Ydmyke for tapene

Direktør Thomas Reinertsen er tredje generasjon i den trondheimsbaserte familiebedriften. Han sier at de er fornøyd med løsningen, selv om virksomheten forsvinner ut av familiens eie.

Etter nedturen i oljebransjen har Reinertsen AS vært nødt til å si opp hundrevis av ansatte, men Thomas Reinertsen sier at det var en situasjon de kunne overlevd.

- Det kom en korreksjon på oljesiden som preget oss, men vi er komfortable med at den var håndterbar. Det er problemene fra den tidligere solgte virksomheten som har brakt oss inn i denne situasjonen, sier han.

Avtale: Direktør Thomas Reinertsen (f.v.), Walther Gifstad fra Aker Solutions og styreleder Torkild R. Reinertsen i Reinertsen AS etter allmøte for de ansatte torsdag morgen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Reinertsen sier at de må være svært ydmyke for tapene kreditorene blir påført.

- Det er noe vi gjerne skulle vært foruten. Det er virksomheter vi har hatt veldig gode og lange relasjoner med som nå blir rammet av dette, sier han.

Thomas Reinertsen understreker også at han er oppriktig stolt over medarbeiderne og innsatsen de har lagt ned i denne perioden.