Med et dalende sommerjobbmarked og stadig større fokus på å få norske studenter til Kina, er det kanskje ikke så rart at trondheimsstudentene Jakob Matthiasen, Beret Hartviksen og Hilde Bøe Tjøm har valgt å bruke sommeren på å jobbe ulønnet i Beijing.

Nitimers dager

Mandag til fredag har de nitimers dager på kontoret, så det er definitivt ikke et ferieopphold. Likevel ser ikke studentene mørkt på å bruke juni på gratisjobbing, i bytte mot oppfølging og et innblikk i Kinas forretningskultur.

- Kina er verdens nest største økonomi og et veldig spennende land. Vi lærer så mye mer i utlandet at det er verdt det. Jeg hadde grepet muligheten dersom jeg hadde fått den igjen, selv om jeg må jobbe gratis. Det er en veldig god erfaring, sier Matthiasen.

Hartviksen er enig.

- Nå har jeg bare ett år igjen av mastergraden, så det er gøy og interessant å bruke sommeren på å gjøre noe annet. Jeg har jo mange år på å sitte på et kontor og tjene penger, sier hun.

Investering i karrieren

Matthiasen, Hartviksen og Bøe Tjøm ble valgt ut blant rundt 60 søkere som sommerinterns hos det engelsk-kinesiske private equity-selskapet Origo Partners. Selskapet er grunnlagt og drives av trondhjemmeren Chris Rynning, som har bodd i Kina siden 1997. Dette er den andre sommeren på rad at studenter ved Handelshøyskolen i Trondheim får muligheten til å reise til Beijing i en måned for å tilegne seg kunnskap om kinesisk bedriftskultur.

Selv har Rynning studert i Frankrike og USA, hvor ulønnet arbeid er mye mer utbredt. Han forteller at det har vært sterk interesse for internshipprogrammet fra første år, til tross for at studentene ikke tjener noe i kroner og øre.

- De får et reisestipend fra Handelshøyskolen, og jeg dekker bolig- og telefonkostnader i Beijing og tilbyr praktisk hjelp. Det er jo en investering fra studentenes side, både i karriere og personlig utvikling, for å fri til fremtidig arbeidsgivere. Det gir dem en mulighet til å bli kjent med Kina, og de som har vært her føler utbyttet har oversteget det de selv investerte, sier Rynning.

Selv var Rynning tidligere student ved HHiT (da TØH), og ønsket å gi studenter muligheten til å lære mer om Kina. Han kom dermed i dialog med Handelshøyskolen.

- Det er ikke til å legge skjul på at Kina er verdens nest største økonomi, og det er veldig få studenter som har lært seg språket og kommer til Kina på utveksling. I og med at Kina er i nyhetene på godt og vondt, ønsket vi å ta et initiativ til å gi fremtidige talenter muligheten til å lukte på hva Kina egentlig er. Kina har vokst raskt frem, så det er vanskelig ikke å ta stilling til landet, sier Rynning.

Høyaktuelle problemstillinger

Hartviksen og Matthiasen er akkurat ferdig med fjerde år av siviløkonomstudiene, hvor de spesialiserer seg innenfor økonomistyring. Bøe Tjøm, som nylig fullførte sin bachelor i økonomi og administrasjon på HHiT med spesialisering i finans, begynner på en master i økonomi og administrasjon ved NHH til høsten. Studentene har fått prøve seg på forskjellige oppgaver i Kina.

Matthiasen jobber med det kinesiske aksjemarkedet, hvor nye reformer snart åpner muligheten for at utenlandske finansinstitusjoner kan investere direkte inn i A-aksjemarkedet - et marked som hittil har vært forbeholdt innbyggerne i Kina.

- Dette er en høyaktuell problemstilling, og ikke minst veldig aktuelt for norsk olje, mener Rynning.

Hartviksen og Bøe Tjøm studerer det kinesiske mobilselskapet XIAOMI, som på fire år har slått seg opp som en sterk utfordrer til Apple og Samsung.

- Selv om det er ulønnet bruker de mye tid på å gi oss feedback og lærerike oppgaver, og det er en fin lønn i seg selv. Jeg anser dette som en unik mulighet, da jeg hadde lyst til å dra til utlandet og til å utfordre meg selv, sier Bøe Tjøm.

Språket en utfordring

Men det har ikke vært bare enkelt å være norsk i Kina. De tre studentene forteller at spesielt språket har vist seg å være utfordrende. Både på fritid og jobb går mye på kinesisk.

Rynning forteller det i hovedsak unge kinesere med engelsk som arbeidsspråk i Origo PLC, men at det i møte med andre bedrifter stort sett går på kinesisk.

- Da sitter praktikanter som spørsmålstegn, men det kan være greit det og. Det blir en øyeåpner, og kanskje inspirer det til å lære seg litt kinesisk. Det vil jo differensiere studentene konkurransemessig og gjøre at de skiller seg ut, sier Rynning, som oppfordrer alle til å lære litt av språket.

Rynning har ingen tidsplan for sommerprogrammet, men har et håp om at det skal fortsette i mange år fremover.

- Jeg håper prosjektet fortsetter uavhengig av meg og at vi får i gang et kontinuerlig program årlig med studenter fra Trondheim til Kina. Jeg tror etterspørselen er der, sier han.

De tre trondheimsstudentene får prøve seg på varierte oppgaver i Origo PLC. Foto: Privat