- Med Facebook Atlas kan vi spore folks bevegelser, forstå hva de gjør og dermed vise dem mest mulig relevante annonser der de er og når de trenger dem, sier Nicola Mendelsohn til Aftenposten.

Hun er øverste sjef for Facebook i Europa, Afrika og Midtøsten. I forrige uke var Mendelsohn i Oslo for å møte norsk medie- og reklamebransje.

Overfor Aftenposten forteller hun at Atlas nå skal rulles ut forløpende i Europa og resten av verden. Hun kan foreløpig ikke gi en eksakt dato for når annonsører i Norge kan ta i bruk tjenesten.

- Men med tanke på at nordmenn er langt fremme når det gjelder bruk av smarttelefoner og ny teknologi, håper jeg virkelig at Norge blir et av landene som er tidlige ute med Atlas, sier Mendelsohn.

Bortimot 3 millioner nordmenn er innom Facebook hver dag, ifølge TNS Gallup. På verdensbasis har det nettstedet 1 milliard månedlige brukere.

Les kommentaren: Facebook - ser deg og selger deg

Store inntekter i Norge

Facebooks annonseinntekter i Norge er allerede i kraftig vekst. Digitalbyrået Iprospect har beregnet at selskapet i år kommer til å tjene 800 millioner kroner her til lands, en økning fra 500 millioner kroner siden i fjor.

Administrerende direktør Magne Uppman i Iprospect sier til Aftenposten at han tror omsetningen kommer til å nå 1,2 milliarder kroner neste år.

Ifølge en rapport fra Medietilsynet var annonseinntektene til norske avishus i 2013 på nesten 7,2 milliarder kroner, en nedgang på 355 millioner fra året før.

I løpet av første halvår av 2014 falt annonseomsetningen i norske papiraviser med 13,9 prosent, viser tall fra Institut för reklam- och mediestatistikk (IRM).

Tar det lengre enn Google

Med Atlas kan Facebook bruke informasjon fra personlige profiler på Facebook og Instagram til å skreddersy annonser til brukere over hele nettet. Dermed kan de selge reklameplass også utenfor sidene som de selv eier. En tidlig versjon av Atlas ble nylig lansert i USA.

- De som har tilgang til flest mennesker og sitter på mest informasjon om disse, har utgangspunktet for den beste løsningen, sier Erik Solberg, som er leder for digital strategi i mediebyrånettverket Carat.

Norske mediehus som Schibsted (som eier Aftenposten), Aller Media og Amedia har alle utviklet løsninger som samler inn brukerinformasjon på tvers av nettsider og aviser.

Google har flere innloggingsløsninger og vet i tillegg hva du søker etter, og er i dag kommet lengst når det gjelder å skreddersy annonser basert på folks søke- og klikkhistorikk. Med Atlas tar Facebook dette et skritt videre.

Solberg sier det er to store fordeler med Atlas.

- Det første er at innloggingen gjør det mulig å følge brukere på tvers av alle kanaler, som mobil, PC, nettbrett og smart-tv. Det andre er at man kan bruke mindre penger på annonser fordi man har mer presis informasjon om folk. På Facebook har de fleste gitt fra seg opplysninger om hvor gamle de er, hvor de bor og hvilke band du liker. For annonsører er det en stor fordel, sier Solberg.

Vil bety mye

- Med Atlas kommer muligheten til å bruke data fra Facebook også utenfor Facebook. I dag er det bare Google som til dels kan gjøre det samme. Atlas vil bety mye for annonsører, men det er vanskelig å si hvor mye, sier fagansvarlig Joakim Sand i mediebyrået Red Media Consulting.

Han mener det bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med all dataen fra Facebook.

- Man kan definitivt selge mye mer målrettede annonser i Norge. I dag er det bare Google og Schibsted med sin innloggingsløsning som kan konkurrere med Facebook når det gjelder mengde informasjon om sine brukere, sier Sand.

- Annonsene kleber seg til kroppen din

- Personopplysninger er blitt en handelsvare. Det har det for så vidt vært i årevis, men det er først i det siste vi ser hvordan det er blitt big business, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Han ser Facebook Atlas som enda et skritt i utviklingen der annonsene målrettes mer og mer.

- Det å samle inn opplysninger om brukerne på tvers av plattformer er blitt mer og mer attraktivt for selskaper som Facebook. Vi har sett det samme en stund med Google, som blant annet eier YouTube, Gmail, chrome og Googles søk. Før lå opplysningene på hvert sitt sted, nå settes de sammen, sier Thon.

Han mener at det et stykke på vei også kan være en fordel for brukerne å få mer relevant reklame.

- Men når reklamen er basert på at de vet veldig mye om deg, får man reklame som kleber seg til kroppen din. Jeg frykter en utvikling der reklamen blir så nærgående og så klebrig at vi får målrettet reklame ut fra de mest intime ting man har søkt etter på nettet, sier Thon.

Flytter grensene gradvis

Han har i Dagens Næringsliv advart mot samme type utvikling blant norske mediehus, når selskap som Schibsted og andre får brukerne til å logge seg inn og samtykke til at det samles informasjon om deres nettbruk. Også Facebook-annonseringen er basert på brukernes godkjenning.

- Facebook har allerede solgt annonser på grunnlag av brukernes profiler. Nå skjer det på tvers av plattformer, og blir enda mer detaljert. Facebook er i dag noe helt annet enn da det ble lansert, men de har fått brukernes aksept ved å flytte grensene skritt for skritt.

- Kan man unngå å bli fulgt slik av annonsørene, uten å melde seg helt ut?

- Det er vanskelig å unngå loggføring. Men vi skal huske at vi er i starten av den digitale tidsalderen og de sosiale medienes tidsalder. Facebook og Google er nye selskaper, og jeg lengter ikke tilbake til tiden før dem. Kampen for personvern er på ingen måte over. Vi må kjempe for å få god informasjon om hva som skjer. Man skal kunne velge, man skal kunne reservere seg og få innsyn i informasjon som er lagret, sier Thon.