– I dag er jeg den eneste ansatte, men hvis Traktorpikene genererer flere arbeidsplasser i bygda etter hvert, så ville det vært toppers!

Det sier Thrine Bye Heggum, gårdbruker og gründer av Traktorpikene sammen med søsteren Ine Bye Rossetnes.

Forretningsideen begynte med at søstrene fra Grong ble lei av den grønne felleskjøpsdressen som «alle» bruker.

–Den er jo ikke særlig lekker, og i alle fall ikke kvinnelig, sa søstrene da Adresseavisen møtte dem hjemme på gården på sensommeren i fjor.

De mottok etablerer tilskudd fra Innovasjon Norge og begynte å tegne sin egen drømmefjøsdress. Arbeidsdressen får dem til å føle seg som damer, den har et feminint snitt med plass til både rumpe og lår.

Les også om gründer Harriet Hestad som etablerte egen treningskjede.

Godt kvalitetssikret

Det gikk to år fra de begynte å tegne og laget prototyper med hjelp av Fjellrypa, til den første dressen kom til salgs.

– Vi har vært veldig nøye, vi har rett og slett brukt to år på å kvalitetssikre at sluttproduktet ble akkurat som vi ville, sier Bye Heggum. Det var under Agroteknikk-messen på Lillestrøm i november at Traktorpikene begynte å selge dressen. Nå må det straks bestilles opp flere.

– Etter at vi deltok på messen i Lillestrøm har det vært hektisk, men positivt hektisk. Vi fikk de første ferdigproduserte dressene i september, og siden har jeg jobbet heltid med Traktorpikene. Søstera mi Ine er fortsatt inne som eier, men har forsørgeroppgaver som gjør at hun ikke jobber i bedriften. I tillegg har samboeren min gått inn som eier, sier Bye Heggum.

Vil tjene penger

Den brune fjøsdressen med detaljer i fargene bringebær, trollkrem eller timotei er i høst vist frem på flere messer, og salget skjer på messer og i nettbutikk.

– Vi solgte veldig bra i Lillestrøm, og etter det har vi også solgt bra i nettbutikken. Vi markedsfører oss på Facebook og Instagram, og stadig flere tar kontakt med oss etter å ha hørt om Traktorpikene. Flere mindre butikker rundt om i landet ønsker også å selge fjøsdressen vår, sier Bye Heggum som har dagene mer enn fylt opp.

– Dette har blitt seriøse greier. Nå leker vi ikke Traktorpikene lenger, nå er det alvor. Målet er absolutt å tjene penger på bedriften, og jeg begynner å ta ut lønn på nyåret. Det er lange og travle dager, med bestillinger i nettbutikken og mange telefonsamtaler, sier Bye Heggum.

Arbeidsbukse for gravide

Traktorpikene kan opplyse at det kommer flere nyheter fra dem neste år.

– Vi bygger oss opp kapital slik at vi kan utvide Traktorpikene ytterligere. Til våren kommer det en arbeidsbukse for gravide. Vi produserer kun noen få eksemplarer i første runde for å se hvordan det selger, men det er veldig mange som har spurt etter gravidklær. Til våren kommer det også en egen barnedress, og vi jobber videre med å lage en vinterdress til kvinner, sier Bye Heggum.

Kvinner som er lei av å gå i fjøset med gamle fjøsdresser laget for menn eller avlagte fritidsklær er hovedmålgruppen, men Bye Heggum kan også fortelle om stor interesse fra det andre kjønn.

– Folk synes fjøsdressen er veldig stas, og også veldig mange mannfolk liker dette tilskuddet. Det er heller ikke en ren fjøsdress, det er en arbeidsdress som kan brukes av blant annet barnehageansatte, mekanikere, veterinærer og hundefolk.

Søstrene Ine Bye Rossetnes og Thrine Bye Heggum ble lei den grønne felleskjøpdressen og designet like godt sin egen. Foto: Rune Petter Ness