- Vi ønsker å invitere dem med på eiersiden, for å sammen utvikle bedriften.

Vi mener det kan være positivt å ha eierskap, og at det utløser ekstra engasjement, reduserer risiko og får bedriften til å gå bedre, sier eier Torkild R. Reinertsen i Reinertsen AS.

Han og broren Erik R. Reinertsen eier sammen med sønnene i dag halvparten hver at Reinertsen AS. Selskapet har vært familieeid siden 1946, da faren Arne R. Reinertsen startet opp. Nå håper de på at ansatte vil kjøpe seg inn til en eierandel på rundt 20 prosent.

Reinertsen-familien har nylig gått ut med et tilbud om å bli medeiere til over halvparten av vel 2000 ansatte, som jobber med ingeniørtjenester og prosjektledelse.

LES PÅ PLUSS: Tror lav oljepris er bra for Trøndelag

Minst 50 000 kroner

- Vi ser allerede betydelig interesse. De har gitt oss indikasjoner i disse dager, og salget blir gjennomført i løpet av mai, sier Reinertsen.

Han forteller at de vurderer de å sette minimumssummen for å kjøpe seg inn i selskapet til 50 000 kroner.

- Vi ser på om det skal settes lavere for å få med enda flere. Mange har meldt seg på for mer enn 50 000 kroner. Vi har et bra lag, og mange vil være med med mer enn 50 000 kroner, sier Reinertsen.

Virksomheten til Reinertsen er delt mellom olje og gass og bygg og anlegg på land. Selskapet har siden før jul i fjor permittert mange ansatte, og skal i juni si opp mellom 350 og 400 ansatte. De fleste er ingeniører som jobber i Bergen og Trondheim. Før jul i fjor ble også 130 oljearbeidere oppsagt.

Årsaken til kuttene er færre jobber enn tidligere fra oljeselskapene som Reinertsen leverer tjenester til, på grunn av lav oljepris. Men Reinertsen avviser at de nå er nødt til hente inn penger via en aksjeutvidelse, hvor de ansatte kjøper seg inn.

- Ikke noe vi må

- Det er en fordel at egenkapitalen øker og soliditeten blir bedre i disse tider, hvor det særlig er tøft på olje og gass-siden. Dette er ikke noe vi må gjøre, men ønsker å gjøre. Vi må hele tiden organisere virksomheten for å få det beste ut av den, både driftsmessig og finansielt. Det har vært et uttrykt ønske fra medarbeidere i mange år, å få kjøpe seg inn, sier Reinertsen.

Han frykter ikke uenighet om hvordan selskapet skal drives, når det nå kommer inn andre eiere enn familien.

- Har felles interesser

- Det er ikke nødvendig å sitte med 100 prosent eierskap som familie til enhver tid. Det er problemfritt å få med de ansatte, fordi vi har felles interesser, sier Reinertsen.

Han forteller at de nå holder på med detaljene i avtalen om aksjekjøp. Blant annet vil de ansatte få en gjenkjøpsavtale, som sikret at de at de får igjen minst beløpet de går inn med.

- Det er viktig at vi får til en pakke som blir vurdert som bra i ettertid, med en bra utbyttepolitikk, sier Reinertsen.

LES PÅ PLUSS: Studentene velger bort oljefag