I dag begynner rettssaken mot Trondheims-kvinnen Eva-Karin Haugen (55) og hennes tidligere samboer Per Sten Andersen (73), som bygget opp aksjespareklubben TA-invest.

De møter i Oslo tingrett tiltalt for å grov svindel av 238 investorer og småsparere for tilsammen 342 millioner kroner.

- Tiltalen bygger på at de tiltalte har forledet investorer med en avkastning som ikke er reell. De investerte beløpene er ikke benyttet til investeringer, men i stor grad til utbetaling til eksisterende investorer, sa aktor Stenberg i sitt innledningsforedrag.

Haugen erklærte seg uskyldig på samtlige tiltalepunkt. Andersen nektet for bedrageri, men erkjente delvis straffeskyld for påstanden om brudd på verdipapirfondloven, regnskapsloven og bokføringsloven.

- Ingen ting tyder på at TA-invest fra oppstarten av var noe annet enn en aksjespareklubb som også tjente penger, men mot slutten av 2004 antok det mer form av en klassisk Ponzi-svindel hvor de som fikk utbetalt gevinster i virkeligheten beriket seg på de andre medlemmenes bekostning.  Det blir en slags pyramide ved at man betaler fiktiv avkastning og tidligere medlemsinnskudd med nye medlemsinnskudd. Da blir pengene borte etter hver, sier aktor Christian Stenberg.

Ga svindelen sitt navn

Det er den italienske svindleren Charles Ponzi som har lånt sitt navn til begrepet «Ponzi-svindel». I korthet går det ut på å lokke investorer med store gevinster i noe som i virkeligheten er et pyramidespill.

Det er de nye medlemmenes investeringer som brukes for å gi de som kom inn i pyramiden først den gevinsten de er blitt lovet, noe som før eller siden vil føre til at systemet kollapser.

Nye forsøk

Supersvindleren Bernard Madoff er trolig den som på verdensbasis har lurt til seg mest penger på denne måten.

Ved å love folk en avkastning på eventyrlige 80 prosent, klarte 75-åringen frem til 2008 å lokke folk til å investere 400 millioner dollar, noe som sikret ham solide 150 års fengsel.

- Norgeshistoriens største

Ole Christian Bachs pyramide i Sandefjord på 1980-tallet og T5PC (The 5 Percent Community) som kollapset i november 2004 var lenge de mest kjente tilfellene av grov økonomisk utroskap som var blitt avslørt her i landet, men dette var før TA-invest veltet i april 2009:

Aktor Christian Stenberg sier de titalte hadde rapportert et overskudd på 532 millioner kroner til medlemmene på det tidspunkt da spareklubben gikk over ende.

I virkeligheten viser boet underdekning på mer enn 350 millioner kroner.