– Vi må selvsagt forberede oss på det verste, og vi har avlyst 20 restaurantkampanjer i Kinas tre største byer i april, sier Sjømatrådets direktør i fastlands-Kina og Hongkong, Sigmund Bjørgo, til Aftenposten.

Onsdag varslet Kina at landet innfører nye restriksjoner på import av norsk laks, og fra mandag stanses importen av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms stanses fra mandag.

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet. Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

– Ingen tvil, dette kan gå mot full stopp om ikke det blir en løsning i dialogen mellom norske og kinesiske veterinærmyndigheter, sier Bjørgo til avisen.

– Ingen fare

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel, som er laget av Verdens dyrehelseorganisasjon. Det er Mattilsynet uenig i.

«Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA-virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum», het det i en pressemelding fra tilsynet onsdag.

– Måten vi bekjemper dette på, er i tråd med internasjonale bestemmelser. Det er flere typer ILA-virus – og ikke alle utløser sykdom. Dessuten er det flere land enn Norge som er rammet av dette viruset, sa tilsynsdirektør Kristina Landsverk til NTB, og pekte på Chile og flere andre land.

– Strider mot internasjonale avtaler

Mattilsynet mener det strider mot internasjonale avtaler når Kina nekter import av laks fra deler av norskekysten.

Norske myndigheter har flere ganger tidligere bedt om innsyn i risikovurderingen Kina legger til grunn, noe de etter det internasjonale avtaleverket har krav på. Denne forespørselen har de så langt ikke fått respons på.

I 2014 utgjorde lakseeksporten fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femdel av den totale norske sjømateksporten til Kina. Verdien av den norske sjømateksporten til Kina utgjorde 3,2 milliarder kroner i fjor. Landet er det sjette største markedet for norsk fisk i utlandet, men kjøper først og fremst hvitfisk.