Driftsresultatet i 2013 ble på minus 1,4 millioner, mot et plussresultat på nesten 300 000 året før. Det viser selskapets årsregnskap. Trønderne Yngve Sæther og Rune Denstad Langlo er knyttet til produksjonsselskapet som har sin base i Oslo.

Selskapet har stått bak filmer som «Kyss meg for faen i helvete», «Blind» og «Kompani Orheim».

Trønderen Rune Denstad Langlo har inntil nylig vært fast ansatt i selskapet, men har valgt å trekke seg ut. Han jobber nå som frilanser, og samarbeider med selskapet om flere prosjekter.

Langlo har stått bak dokumentarer som «99 % ærlig» fra 2008 og «Alt for Norge» fra 2005. I tillegg ble han i 2009 kåret til «Best Emerging Filmmaker» på Tribeca Film Festival.

Produsent i selskapet Yngve Sæther har blant annet vært produsert filmer som «Mannen som elsket Yngve», og «Som du ser meg». Filmene ble belønnet med fire Amanda-priser hver.

Utsettelser ga underskudd

Årsregnskapet for 2013 viser at produksjonsselskapet Motlys i fjor hadde en inntekt på 78 millioner, mens utgiftsposten endte på 79,5 millioner. Tidligere år har selskapet gått med overskudd på mellom 200 og 300 tusen i året.

- Noe av grunnen til fjorårets underskudd er at vi måtte utsette to filmer. Produksjonen av filmen «Louder than bombs» som var planlagt i fjor, startet ikke før i år fordi filmen ble dyrere enn planlagt. Inntektene for den vil dermed komme først i år. Premieren til filmen «Blind» ble også utsatt, selv om filmen var ferdigprodusert i fjor. Inntektene for filmen kommer dermed heller ikke før etter premieren i år, forteller daglig leder for produksjonsselskapet Motlys, Sigve Endresen.

Bransjen taper på nett-nedlastning

Han legger til at selskapet regner med å gå med overskudd i regnskapet for 2014, etter at de planlagte filmene har hatt sine premierer.

- Bransjen generelt taper penger på mindre DVD-salg. Filmene lastes mer ned gjennom nett. Det er tøffe tider for norsk filmproduksjon, og vi har en jobb foran oss for å få opp inntektene. Det er mange uforutsigbare faktorer i filmproduksjon, mener Endresen.

Ikke bare penger

I Motlys får de ansatte i gjennomsnitt en årslønn på mellom 400.000 og 500.000 før skatt, og før alle fradrag har blitt tatt.

- Det er noen som går inn i bransjen for å tjene store penger, og de største selskapene får det også til. Men de fleste som jobber med film, gjør det av andre grunner enn penger, de ønsker å fortelle en historie gjennom et medium. Det er en kulturproduksjon som kan sammenlignes med for eksempel teater og litteratur, påpeker Endresen.