Det var riggen Transocean Leader som påviste Sverdrup-feltet høsten 2011. Foto: Harald Pettersen /Statoil

Det mener André Baustad Benonisen, aksjeanalytiker i Danske Bank.

Et nedsalg kan innbringe opptil 18-19 milliarder kroner, og vil eliminere risikoen for at Det norske havner i en pengeskvis, påpeker Benonisen.

Fordi Johan Sverdrup-feltet er så lønnsomt, tror Benonisen at Det norske ville få en god pris til tross for oljeprisfallet.

– Et salg av hele andelen, eller enda bedre, deler av den, ville redusert den finansielle risikoen og sannsynligvis sendt aksjekursen kraftig opp, sier André Baustad Benonisen (bildet).

– Verdt tre ganger så mye

Som Adresseavisen fortalte før helga, ligger Det norske an til å bryte låneavtalen med kreditorer etter kjøpet av Marathon Oil Norge for 12,6 milliarder kroner. Samtidig vil selskapet kunne få problemer med å betale for sin andel av Johan Sverdrup-utbyggingen dersom oljeprisen holder seg lav.

– Det norske ser ut til å trenge en oljepris på 65 dollar per fat i snitt neste år for å oppnå positiv kontantstrøm etter investeringer, sier Benonisen.

Fredag ble nordsjøolje omsatt for under 62 dollar per fat, det laveste siden finanskrisen. Samtidig dykket aksjekursen i Det norske under 29 kroner, tilsvarende en børsverdi på knapt seks milliarder kroner.

Skulle oljeprisen returnere til 100 dollar, vil den underliggende verdien av Det norske være rundt tre ganger så høy, mener Benonisen. Eierandelen på drøyt ti prosent i Sverdrup-feltet er alene verdt rundt 90 kroner per aksje, anslår han.

Salg av Sverdrup er et klart bedre alternativ enn å be aksjonærene om mer penger, mener Danske Bank-analytikeren.

– Det mest sannsynlige utfallet er at bankene er tålmodige og overser at betingelser i låneavtalen blir brutt i noen kvartaler mot et lite honorar, og at oljeprisen kommer opp i andre halvår 2015, slik at dette ikke blir et problem. Det nest mest sannsynlige er salg av eiendeler, fortrinnsvis Johan Sverdrup, sier Benonisen.

Tror oljeprisen skal opp

Han mener det er en risiko for at oljeprisfallet fortsetter fram mot neste sommer, men at markedsbalansen vil bedre seg etter hvert som veksten i produksjonen av skiferolje avtar. Dersom etterspørselen holder seg, vil det føre til at oljeprisen presses opp.

Også andre analytikere holder en knapp på at oljeprisen gjør vendereis.

«Vi tror (..) på en snittpris for Brent på USD 75/fat i 2015 og 88 USD/fat i 2016. Da greier Det norske seg likviditetsmessig, men med veldig liten margin», skriver Kristoffer Dahlberg i Sparebank1 Markets i en e-post.

Fondsfinans er litt mer optimistisk, og tror på 78 dollar i 2015 og 90 dollar på lang sikt.

«Vi heller mot å tro at den opplevde ubalansen i markedet etter Opec-møtet (i slutten av november, journ.anm.) er overdrevet, og forventer at oljeprisen gradvis vil hente seg inn», skriver analytiker Morten Lindbæk i en fersk analyse.

– Ingen salgsplaner

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske sier selskapet ikke har planer om å selge.

«Vi står nå like foran innlevering av plan for utbygging og drift (PUD) på Johan Sverdrup. Feltet er et av de største og mest lønnsomme på norsk sokkel gjennom historien, og Det norske er godt posisjonert. Vi har ingen planer om å foreta noen endringer i våre eierinteresser på Johan Sverdrup», skriver han i en SMS.

Et salg av eierandelen i Johan Sverdrup ville eliminert sjansen for pengetørke i Det norske og sendt aksjekursen kraftig opp, mener André Baustad Benonisen i Danske Bank Markets. Foto: Danske Bank Markets