- Jeg ville vært mer bekymret for Kina enn for Hellas, sier oljeanalytiker og makroøkonom Thina Margrethe Saltvedt i Nordea.

Dersom Hellas hadde forlatt eurosonen, ville det skapt støy–men det er Kinas børsfall og mulige vekstfall som virkelig bekymrer Saltvedt.

Etter en periode med stor oppgang, har børsene i Kina vært i fritt fall i sommer. Kinesiske myndigheter frykter børskrakk, og har satt inn en rekke tiltak for å stagge markedene. Samtidig er den økonomiske veksten i Kina på rundt syv prosent, det laveste nivået siden 1990-tallet.

Kina er verdens nest største økonomi og har en stor påvirkning på råvareprisene. Den kan påvirke Norge.

Les også: Hellas betaler låneavdrag til ESB

Olje- og aluminium

Saltvedt sier at investorene nå frykter at børsboblen skal sprekke.

- Aksjemarkedet i Kina har hatt en kraftig vekst de siste månedene, men nå har investorer blitt redde for at det hele er en boble og at den snart vil sprekke. Det har ført til at mange har trukket seg ut, og at det har dermed skjedd et kraftig fall, sier hun.

Hun forklarer at uroen i aksjemarkedet i Kina ikke påvirker omverdenen så mye i seg selv. I de to børsene det er snakk om, er det bare kinesere som har investert. Problemet for det internasjonale markedet er hvis uroen sprer seg til kredittmarkedet.

- En kredittboble vil få store konsekvenser for alle som har investert i boligmarkedet, som igjen kan føre til en større nedgang i den kinesiske økonomien, sier hun.

Saltvedt forteller at det i Norge vil være innen olje- og aluminiumsnæringen vi eventuelt kommer til å merke et slikt fall mest gjennom et fall i prisene. I tillegg vil eksporten av kjemiske produkter, maskiner, transportmidler, noe fisk og bearbeidede varer til Kina kunne rammes av svakere kinesisk etterspørsel.

Les også: Sørtrøndersk laks fortsatt utestengt fra Kina

- Vanvittig oppgang

Også i Danske Bank har de den siste tiden fulgt utviklingen i Kina tett.

- Det var en vanvittig oppgang på kinesiske børser i vinter og vår. Det er veldig mange vanlige folk som investerer eller spekulerer, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Det førte til at børsene nådde et nivå som flere og flere analytikere fryktet ikke var mulig å opprettholde. Det kraftige fallet den siste måneden viser at disse spådommene var korrekte.

- Det er blitt handlet aksjer som om det var et lotteri. Når aksjene nå faller er det mange privatpersoner som taper sparepengene de har investert i aksjer, noe som igjen fører til at de har mindre å bruke på olje, sier Jullum.

Les også: Solberg: PST forverret Norges forhold til Kina

Frykter boligboble

Han frykter en «hard landing» for Kina.

- Det vil føre til at oljeprisen kommer til å synke ytterligere. Det er en bekymring vi har tenkt mye på det siste året, sier Jullum.

I tillegg til aksjehandelen er frykten for en boligboble den andre årsaken til at Kinas økonomi nå tilsynelatende er i fritt fall, forklarer sjeføkonomen.

- Myndighetene prøver å dempe veksten i boligmarkedet fordi det har vært snakk om en eiendomsboble. Det er en frykt for at kombinasjonen av oppbremsingen i boligmarkedet og aksjefallet kan føre til en langvarig nedtur i kinesisk økonomi, sier Jullum, og fortsetter:

- Kina har hatt en eventyrlig årlig vekst rundt ti prosent i det siste. Målet for i år er syv prosent, men det er flere som ikke tror de kommer til å klare det.

Oljeanalytiker og sjeføkonom Thina Margrethe Saltvedt i Nordea er mer bekymret for den økonomiske situasjonen i Kina enn i Hellas. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank frykter at Kina kan være på vei inn i en langvarig økonomisk nedtur. Foto: Danske Bank