Det var i et intervju med VG i går Lien kom med denne brannfakkelen:

– Alle klimamål kan definitivt nås selv om vi fortsetter å gi full gass på norsk sokkel.

Både klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), Miljødirektoratet og Venstres Ola Elvestuen mener påstanden er feil. Også olje- og gassvirksomheten må kutte utslippene dersom Norge skal nå målet Stortinget har satt om å kutte klimagassutslippene med åtte millioner tonn årlig innen 2020.

- Må elektrifisere

– Olje- og gassektoren står for 25 prosent av de norske klimagassutslippene, og de må helt klart ta sin del av kuttene for at vi skal nå klimamålene. Det betyr for eksempel at noen felt må ha elektrisitet fra land. Det betyr at de må jobbe mer med energieffektivisering, sier klimaminister Sundtoft til Adressa.no

– Dersom Norge skal nå klimamålene i 2020, og omstille seg til et lavutslippssamfunn i 2050, er det nødvendig å redusere klimagassutslippene i alle sektorer. På norsk sokkel må det skje gjennom energieffektivisering og elektrifisering, sier Audun Rosland avdelingsdirektør i Klimaavdelingen i Miljødirektoratet.

Også regjeringens støtteparti Venstre går hardt ut mot Lien. Venstre og KrF kjempet i vår for at alle de sju plattformen i Utsira-området i Nordsjøen skulle forsynes med strøm fra land fra dag én. Lien fryktet forsinkelser, og kjempet imot.

– Vi må ha en renere produksjon og mer elektrifisering, og det må komme fort, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

- Han vil ikke høre og vil ikke se

I VG-intervjuet vil ikke Lien høre snakk om at en del av Norges olje må bli liggende dersom verden skal nå målet om en temperaturøkning på maksimalt to grader, slik blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre har antydet.

– Om Støre mener alvor truer han tusenvis av arbeidsplasser langs hele kysten i den viktigste distriktsnæringen vi har, sier Lien.

– Han vil ikke høre og vil ikke se. Men snakke, det kan han, kommenterer Venstres Elvestuen, og fortsetter:

– Vi kan ikke ha en minister som ikke tar inn over seg de endringene som skjer internasjonalt. Når store aktører som EU og USA gjennomfører nødvendige endringer, viser det at dette ikke er en beslutning vi tar selv. Vi kommer til å bli mindre olje- og gassavhengige enn i dag. Det er en riktig utvikling, og vi må sørge for å tilpasse oss.