- Jeg kom til Trondheim fra Canada for å se hvordan vipåvirker jorden, sier Christopher Ghiew ved Kwantlen polytech university i Vancouver.

Han står midt i folkemengden i fysikkbygget på Gløshaugensammen med tre andre som han aldri har truffet før. Han er én av totalt 400deltakere på energikonferansen ISES (International student energy summit) som arrangeresav studenter fra NTNU.

- Går for sakte

Én av dem han har kommet i samtale med er Karen Mok,økonomistudent ved Washington University i St. Lois, USA. Ett av resultatene avenergiproduksjon er utslipp av klimagasser.

Ifølge en ny rapport fra Det internasjonale energibyråetsteg CO2-utslippene fra energiproduksjon med 1,4 prosent i fjor. Mok mener statsledereog bedriftseiere ikke er raske nok til å ta grep som kan få ned utslippene.

- De som sitter i disse posisjonene nå beveger seg i detsamme tradisjonelle mønsteret hele tiden, og det gjør at endring tar tid. Vi erunge og har nye perspektiver, jeg tror vi kan finne løsninger raskere, sierhun.

- Jeg tror det vil skje mer på dette feltet når den nyegenerasjonen kommer i samfunnsposisjoner. Folk blir generelt mer oppmerksommeog tar mer utdanning nå, de har en større vilje til å gjennomføre endringenesom må til, sier Madhav Marendran, student ved universitetet i Calgary.

44 studenter står bak

Bak arrangementet står 44 NTNU-studenter. De har hattspesiell vekt på å samle deltakere både fra fornybar energi-sektoren og petroleumssektoren.Store navn som er viktige i energidebatten deltar på konferansen. Olje- ogenergiminister Ola Borten Moe, kommissær for klimapørsmål i EU, ConnieHedegaard og Hans Blix fra Det internasjonale atomenergibyrået er noen.

I tilleg har en rekke energi- og klimaeksperter tatt turenfor å dele av sin kunnskap.

- Det har vært veldig viktig for oss å få samlet både folksom jobber med fornybar energi og folk som jobber med petroleum. Mye av vitsenhar vært å skape en arena der vi kan presentere hele bildet. Ofte sitter ikkedisse folkene sammen, nå har de muligheten til å lære nye ting om hverandresfagfelt og diskutere sammen, sier leder for ISES 2013, Alexander Hanssen.

Fester sammen

Konferansen varer fire dager til ende, fra og med torsdag13. juni til og med søndag 15. juni. I tillegg til at det holdes seminarer og paneldebattermed energiaktørene, er det også lagt opp til en sosial bit. Denne er ifølgeHanssen minst like viktig som seminarene.

- På onsdag kveld inviterte vi alle deltakerne til konsertpå Samfundet. Det handler om networking, at folk danner seg nettverk rundt ompå de forskjellige institusjonene rundt om i verden. Dette er veldig viktig forat man skal kunne samarbeide i fremtiden. Fredag kveld holder Trondheim kommunekonsert for alle deltakerne i Nidarosdomen, deretter tar vi en tur ut på byen.På lørdag er det gallamiddag på Rica Nidelven, sier Hanssen.

- Hva med søndag?

- Da blir det nok mest å sove. I hvert fall på meg. Jeg sovbare tre timer i natt, sier Hanssen.

Verdens største energikonferanse

Dette er tredje gang ISES avholdes. Konferansen er verdensstørste energikonferanse for studenter, og det er første gang den avholdes iEuropa. For å tiltrekke seg studenter har et eget team jobbet aktivt opp motutdanningsinstitusjoner verden over og drevet PR gjennom sosiale medier.

Resultatet er studenter fra fem forskjellige kontinenter.

- Tilbakemeldingene jeg har fått er at alle liker byen. Desynes det er stilig at byen har klart å holde på den tradisjonelle arkitekturenog at vi ikke har så høye bygninger. Mange synes nok også den er litt stille.Én student sa til meg at man kunne høre vanndråpene falle her, sier Hanssen.