Det trengs mange sjefer for å styre de statlige eiendommene i Entra til næringsminister Trond Giske (Ap).

- Dette er et selskap som nå ikke har tillit og troverdighet, sier nestleder i Stortingets næringskomité Svein Flåtten (H) til Aftenposten.no.

Kvalitetssjef, miljøsjef, forvaltningssjef, regnskapssjef, finanssjef, finansdirektør, investeringssjef, prosjektsjef, senior prosjektsjef, prosjektdirektør, teknisk direktør, innkjøpsdirektør, kommunikasjonssjef, kommunikasjonsdirektør.

For hver sjef i det statlige eiendomsselskapet Entra er det to ansatte.

Entra har 163 medarbeidere - 51 av dem har en eller annen sjefs- eller direktørtittel.

-  Det viser at det er en god idé å privatisere Entra, slik Stortinget har vedtatt. Da vil du få en helt annen og mer trimmet organisasjon, sier nestleder i næringskomiteen Svein Flåtten (H).

Ekstraordinært statsråd

Men selv om det er mange sjefer i Entra, er det et sjefsvakuum i selskapet som forvalter 21 milliarder kroner i statlige eiendommer.

I fem dager har selskapet manglet en ansvarlig statsråd og generalforsamling etter at nærings- og handelsminister Trond Giske erklærte seg inhabil da styret ansatte hans nære venn Rune Olsø som ny administrerende direktør.

Derfor måtte statsminister Jens Stoltenberg i går gå til det uvanlige skritt å kalle inn til ekstraordinært statsråd for å få på plass settestatsråd Bård Vegar Solhjell.

Dette er andre gang på kort tid at SV-statsråden må ta over saker som berører personlige nettverk til Ap-statsråder. Det samme skjedde da justisminister Grete Faremo (Ap) erklærte seg inhabil i forhold til politidirektør Øystein Mæland.

Solhjell må nå rydde opp i ansettelsen av ny administrerende direktør.

Uten at saken sto på dagsorden - og mot stemmene til styreleder og nestleder - sørget et knapt flertall for å ansette Olsø. Bak «kuppet» sto ifølge Adresseavisen styremedlem og investor Ketil Fjerdingen, som var nær bekjent av Olsø.

Aftenposten har tidligere skrevet at styremedlemmene i Entra får i snitt 26 400 kroner for hvert styremøte de deltar på.

Olsø ble konstituert som administrerende direktør i Entra i april og har vært viseadministrerende direktør i selskapet siden 2005. Ansettelseskontrakten er imidlertid ikke underskrevet, og Olsø har sagt at han ønsker lavere lønn. Styreleder Siri Hatlen har bedt statsråden vurdere saken.

- Entra-saken er blitt en uoversiktlig røre av sprikende styrevedtak og påstander om inhabilitet. Det er et selskap som nå ikke har tillit og troverdighet, og dette må nå gjenopprettes, sier Flåtten.

Skylder på pressen

I går la styreleder Siri Hatlen ut et «åpent brev» hvor hun kritiserer mediene for å presentere informasjon om selskapet som ikke er korrekt «eller er tatt ut av en større sammenheng».

«Dette har avstedkommet spekulasjoner og omtale som er svært uheldig for selskapet og som har vært en stor belastning for organisasjon og ledelse», skriver Hatlen. Hun mener lekkasjene fra styret «er et åpenbart brudd på styrets retningslinjer», og at dette er «belastende og til dels sensitiv for enkeltpersoner».

Les også: Lundteigen vil skifte ut hele styret

Entra forvalter 21 milliarder kroner i statlige eiendommer. Selskapet ble etablert 1. juli 2000 da en del av Statsbyggs eiendommer ble konkurranseutsatt. Entra eies av staten ved Næringsdepartementet.

Les også: Stiller Giske til veggs