Oslo: I dag vedtar Stortinget blant annet kommunalt selvstyre over tennene.

Mer oppgaver og mer makt til kommunene, er valgspråket for regjeringens store kommunereform. Dette skal gi færre, men langt mer robuste kommuner, lover regjeringen.

Etter intense forhandlinger i forrige uke, er regjeringspartiene sammen med Venstre og KrF, i formiddag klare med de første stortingsvedtakene om nye oppgaver for kommunene, den såkalte Oppgavemeldingen.

Verken Venstre eller KrF legger skjul på at de er mest fornøyd med det de har klart å stanse.

Fredet fylkeskommunen

Høyre og Frp måtte i forhandlingene love å beholde «et regionalt nivå» – eller fylkeskommunene som det heter i dag. KrF og Venstre har også dobbeltsikret seg slik at både ansvaret for videregående skole og kollektivtrafikken i det store og hele forblir hos fylkene.

Det samme gjelder ansvar for familievern. Noen storstilet overføring av statlig barnevern blir det heller ikke noe av.

Men her er seks konkrete oppgaver som faktisk skal bli kommunale:

1: Tannhelse

Både Venstre og KrF har etter forhandlingene med regjeringspartiene løftet frem at ansvaret for tennene skal overføres til kommunene.

2: Borgerlig vigsel

Landets 428 ordførere kan glede seg til muligheten for hyggelig lørdagsarbeid. Kommunene gis myndighet til å vigsle ektepar på linje med landets domstoler.

3: Notarialforretning

En notarialforretning innebærer at et dokument eller en underskrift blir gitt en offentlig bekreftelse. Attestere kopier, med andre ord.

4: Frivillighetssentraler

Skal bli kommunalt ansvar.

5: Stedsnavn

Kommunene skal få bestemme navn og skrivemåte på adresser og stedsnavn.

6: Støy og lokal naturforvaltning

Etter hvert skal kommunene selv få «noe» myndighet i lokale støyregler. Det samme gjelder naturforvaltning i små verneområder. Motorferdsel i utmark, den omstridte snøscooterkjøringen, er allerede vedtatt.

Og innvendingen?

Vi setter over til Senterpartiet:

– Dette er graut og vil føre til avmakt blant lokale folkevalgte. I det store og hele er det mest snakk om å overføre oppgaver, ikke myndighet, til kommunene. Tannhelsen og vigselsrett har jo ingen ting med lokal myndighetsoverføring å gjøre i det hele tatt, sier Senterpartiets Heidi Greni.

Høyres Frank Jenssen ser ikke like mørkt på situasjonen:

– De oppgavene vi endrer nå er ikke begrunnelsen for kommunereformen, den er overmoden fra før. Men kommunene må regne med større og utvidet ansvar i årene som kommer, derfor må kommunene sørge for at de kan takle både disse og nye endringer. Derfor bør flere kommuner vurdere å slå seg sammen, sier Jenssen.