Boligprisene stiger ikke like bratt, men å lete etter riktig bolig er fortsatt travelt og dyrt nok.

Ingvild Andersson (27) har studert i Trondheim i fem år, men har de siste årene bodd i Oslo. Nå skal derimot hun og samboeren flytte til Trondheim, hvor Andersson har fått jobb i Åkerblå, som er det som før het Havbrukstjenesten.

Samboerparet er i Trondheim noen få dager for å gå på visninger, og onsdag kveld hadde de en plan om å stikke innom hele 13 visninger.

– Da går det jo så kjapt, at det er lett å gå i surr og blande leilighetene litt sammen, sier Andersson, mens hun raskt saumfarer et bad og et kort øyeblikk nyter utsikten over til Vår frues kirke fra stuevinduene.

Travel: Ingvild Andersson håpte å rekke 13 visninger på en kveld.

Vil ha lav rente

– Det er litt skummelt å begynne å surre, når det er snakk om så mye penger?

–Ja, det er jo det. Det er så høye priser, at du nesten får et litt rart forhold til det. Men det er egentlig viktigere for oss at renta holder seg lav enn at boligprisene går ned. Leiligheten i Oslo skal vi mest sannsynlig leie ut, sier Andersson før hun fyker av gårde til neste visning.

Erik Buran (41) tar det derimot mer ro. Han skal flytte fra Byåsen til sentrum. Det har han bestemt seg for, men det haster ikke. Onsdagskveld var også han på visningen i en treroms leilighet i Presidenveita. Beliggenhet mellom Nidarosdomen og Vår frue kirke, og en prisantydning på 4,5 millioner kroner.

Inspiserer takterrassen: Erik Buran konstaterer at takterrassen ligger midt imellom Vår Frue kirke og Nidarosdomen, og det er i alle fall å bo sentralt.

– Jeg jobber i Danske Bank i Søndre, og har kikket etter leilighet i sentrum i et par år for å komme nærmere jobb. I tillegg er det jo ikke lenger gratis å parkere elbil i Midtbyen. Det først nå jeg har begynt å gå på visninger, og min erfaring er at de aller fleste leilighetene blir solgt etter første visning og gjerne over prisantydning. Jeg har ikke gått på visning fordi jeg tror prisene er i ferd med å flate ut, det er vel heller frykten for at de skal stige enda mer, sier Buran.

Venter på den rette

Som ansatt i Danske Bank er Buran kanskje mer enn gjennomsnittlig opptatt av boligprisen, og det diskuteres jevnlig i lunsjen.

– Jeg tror prisene vil flate ut, men jeg tror nok ikke vi vil se en nedgang.

– Så du tenker ikke at du bør vente enda et år med å kjøpe, i håp om lavere priser?

– Nei, det går ikke an å tenke sånn. Når jeg først kjøper så skal jeg jo bo der i alle fall i fem-seks år, og på den tiden vil prisen uansett ha gått betydelig opp, selv om den ikke stiger så mye akkurat nå. Jeg kjøper leilighet når den rette dukker opp, sier Buran. Og akkurat nå er det i alle fall mange visninger å velge mellom.

Ingen dramatikk

Per Ø. Nylander, administrerende direktør i Meglerhuset Nylander, tror ikke det vil skje noen dramatisk utvikling i boligprisene i Trondheim de kommende tolv månedene, verken opp eller ned.

Hans anslag er nullvekst eller svak prisnedgang i boligmarkedet i Norges tredje største by.

– Hvis det likevel blir et prisfall, vil det først og fremst ramme de som har kjøpt på topp. Så lenge renta og arbeidsledigheten fortsatt er lav, vil en eventuell prisnedgang ha mindre betydning for folk flest, mener han.

Boligprisene steg med 0,7 prosent i Trondheim i mai, og hittil i år er prisene i Trondheim 5,2 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2016, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

- Investoreneser mot Trondheim

I Oslo falt boligprisene 1,4 prosent i mai, etter å ha steget i 16 måneder på rad. Oslo har blant annet fått nye regler for boligkjøp som ikke gjelder for Trondheim.

Fra årsskiftet ble det innført krav om at kredittinstitusjoner bare kan gi lån til sekundærbolig i Oslo hvis låntageren har minst 40 prosent egenkapital. I resten av landet er det krav om 15 prosent egenkapital for sekundærbolig.

Det særskilte Oslo-kravet rammer først og fremst boliginvestorer, det vil si de som kjøper boliger for å leie dem ut, ikke for å bo. Investorer har fått mye av skylden for den spinnville prisstigningen i hovedstaden de siste årene.

– Investorer har kunnet kjøpe boliger og latt dem stå tomme, og likevel har prisstigningen gitt dem bedre avkastning enn de ville fått ved alternativ investering, sier Nylander.

Når boliginvestorer rømmer fra Oslo, kan noen av dem komme til å søke tilflukt i Trondheims boligmarked.

– Dette kan bli en konsekvens av det særskilte kravet om egenkapital i Oslo, som først og fremst rammer investorer i boligmarkedet, sier Nylander.

Han peker på at Trondheim ikke har et slikt investeringsmarked, og at boligprisene derfor har en jevnere utvikling, uten risiko for like store hopp og fall.

– De investorene som forlater markedet i Oslo, kikker nå mot Trondheim og andre byer, fordi de da kan slippe de særskilte egenkapitalkravene i hovedstaden. Vi ser ikke denne typen boliginvesteringer ennå, men merker økt interesse. Det kan senere gi seg utslag i kjøp, sier Nylander.

Mange visninger: Det er for tiden flere visninger enn vanlig, dette skyldes en treghet i systemet. Det blir salg, men det tar tid.

Meglerne må jobber mer

Sjefen for Meglerhuset Nylander legger til at eiendomsmeglere må jobbe mer enn før for å selge boliger.

– De må brette opp skjorteermene og stå opp tidligere om morgenen. Det som legges ut for salg blir solgt, men det tar litt mer tid og det må forhandles mer enn før, sier Nylander.

- Fortsatt vekst

Heller ikke økonomer Adresseavisen har snakket med, tror at boligprisene vil fortsette å stige i samme tempo som til nå.

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror riktignok at boligprisene i Trondheim vil fortsette å stige, selv om det kan variere fra måned til måned. Prognosesenteret tror prisutviklingen de fleste stedene i landet vil nærme seg den alminnelige prisveksten i løpet av 2017 og 2018.

– I Trondheim anslår vi en årlig prisvekst på 4 prosent i år og 1 prosent neste år, noe som er omtrent på linje med prisstigningen, sier Senneset.

På spørsmål om det betyr at det er balanse i markedet, svarer han:

–De fleste har blitt oppmerksomme på at det ikke er tilstrekkelig å være opptatt av fasader og grøntanlegg, men at man også må ta hensyn til volum i boligutbyggingen. Det er nok flere enn politikerne i Oslo som har merket seg at man må tilpasse tilbudet til etterspørselen, sier Senneset.

Da Adresseavisen tok en ringerunde til økonomer og boligeksperter i desember i fjor, var Samfunnsøkonomisk Analyse blant de mest optimistiske i sine vurderinger for 2017. Anslaget ved årsskiftet var en boligprisvekst på 9,5 prosent for 2017. I mars nedjusterte analyseselskapet utsiktene til 9,3 prosent.

- Ingen boble

Etter at boligpristallene for april og mai kom, forteller seniorøkonom Bjørn Gran at utsiktene er justert ned enda et par prosentpoeng for Trondheim.

– Vi har ikke gjort noen ny analyse siden mars, men ser nok at veksten flater litt mer ut enn de opprinnelige anslagene våre. Når det er sagt innebærer en utflating fortsatt god vekst. Snakker man vekst på over 7 prosent, må man faktisk tilbake til årene 2010–2012 for å finne bedre i Trondheim, sier Gran.

Senneset sier at markedet i hovedstaden har vært «herpet av spekulanter», men at de nå har roet seg.

Han tror samtidig ikke at det fins noen prisboble verken i Oslo eller Trondheim.

– Nei, det er ikke noen boble. Selv om vi skulle få et prisfall i enkelte måneder, så vil prisene likevel være høyere enn for ett år siden. Det har ikke vært bygget for mye, med mindre man får en situasjon som i Stavanger (olje-krisen, journ.anm.). Det vil man ikke oppleve i Trondheim, sier han.

Treghet i systemet

Per Ø. Nylander, administrerende direktør i Meglerhuset Nylander, bekrefter at 172 visninger en kveld i Trondheim er mye.

– Ja, det er mer enn vanlig. Ting går litt langsommere nå, det som ble solgt umiddelbart i januar ligger gjerne litt lenger ute. Det blir solgt til slutt, men akkurat nå ser vi en treghet i systemet.