Loktu blir selv sjef for det nye området Drift Nord, når Statoils virksomhet i Midt-Norge og Nord-Norge nå skal slås sammen.

Loktu har til nå ledet oljevirksomheten utenfor Trøndelagskysten fra Statoils kontorer på Tangen i Stjørdal, men etter sammenslåingen får han hovedbase i Harstad. Politikere både i Nord- og Sør-Trøndelag reagerte torsdag kraftig på det de mener er en svekkelse av Statoils virksomhet i regionen.

Loktu sier han forstår reaksjonene, men avviser at dette vil bety en svekkelse av Stjørdal.

– Det er lett å høre på dialekten min at jeg er trønderpatriot. Her på Stjørdal er det over 900 ansatte med stor kompetanse, og som styrer en stor portefølje av felt. Vi har ingen tanker om å gjøre noe som svekker Stjørdal som kontorsted. I nord har vi større utfordringer med å realisere mulighetene våre, og jeg tror det lurt at vi bruker krefter der, sier Loktu til Adresseavisen.

– Vil fortsatt lete

Fra Statoils kontorer i Stjørdal styres blant annet feltene Åsgard, Kristin, Heidrun og Njord, men det er lenge siden selskapet gjorde et betydelig funn utenfor Trøndelag.

– Betyr dette at Norskehavet sees på som gårsdagens område i Statoil?

– På ingen måte. De siste årene har vi vært klare på at vi må forsterke letevirksomheten i Norskehavet, og jeg selv har kalt det jakten på «Johan Nygaardsvold». Vi gjør nå en solid leteinnsats, og vi er ikke svekket i troen på at det fins flere ressurser der, sier Loktu.

– At den strategiske ledelsen holder til på et bestemt sted har også noen andre effekter, blant annet at andre selskaper gjerne vil etablere seg i samme område. Kan ikke det gå utover Stjørdal?

– Jeg forstår at noen tenker i sånne baner, men jeg tenker ikke slik. Jeg og den øvrige områdeledelsen vil være til stede i hele regionen. Dessuten er det driftslisensene som er avgjørende for ringvirkningene, og dette vil ikke ha noen betydning for ledelsen av de enkelte feltene, sier Loktu.

Skal kutte mer

Omorganisering gjør at fire sjefsstillinger forsvinner, og Loktu understreker at den ellers ikke vil få konsekvenser for de ansatte på Stjørdal. Loktu sier at sammenslåingen av de to områdene skjer uavhengig av den pågående effektiviseringsprosessen, der Statoil skal redusere antall fast ansatte med 1100–1500 innen utgangen av 2016. Loktu sier at det kan bli tøffe tak fremover, men at det vil skje uansett organisering.

I tillegg blir Statoils forskningsdivisjonen på Rotvoll slått sammen med teknologienheten i en ny Forsknings- og teknologienhet. Forskningsdirektør Lars Høier erstattes av Elisabeth Kvalheim, som vil ha base både i Trondheim og Stavanger.

– Jeg har forstått at noen også ser på det som en svekkelse av Midt-Norge, men jeg ser mulighetene for at vi i større grad lykkes med å anvende forskningsresultatene våre, sier Loktu.

Brev til konsernsjefen

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag, Stjørdals-ordfører Ivar Vigdenes (Sp) og Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) sendte torsdag et felles brev til Statoils konsernsjef Eldar Sætre der ba om et snarlig møte.

«Vi vil uttrykke vår misnøye og skepsis til disse strukturendringene», skriver de i brevet. Sandvik kaller endringene uansvarlige, oppsiktsvekkende og lite fremtidsrettet, mens Ottervik særlig reagerer på at de gjennomføres uten at lokale myndigheter har blitt orientert. Politikerne fikk vite om omorganiseringen samme dag som den ble kjent, ifølge Trondheims-ordføreren.

– Tidligere har vi blitt informert om slike prosesser av konsernledelsen. Når man flytter beslutningsmakt vekk fra Trøndelag så har det stor betydning, og vi syns dette har vært en dårlig prosess fra Statoils side, sier Ottervik.

Hun sier de er bekymret for at endringene vil få langsiktige konsekvenser både for olje- og gassvirksomheten i Midt-Norge og for Trondheims status som forskningshovedstad.

– Vi synes det er spesielt at lederen skal pendle når hovedtyngden av Statoils forskning skjer i Trondheim. Det er også ulogisk at den store aktiviteten i Midt-Norge skal ledes av Harstad, sier Ottervik.