– Det tillates ingen avvik fra 85-prosentregelen. Det er alvorlig, sier SMNs privatøkonom Endre Jo Reite.

– Rammer distriktene

Finanstilsynet foreslo tirsdag morgen å stille enda tøffere krav til boliglånskundene. Blant annet vil tilsynet forskriftsfeste kravet om at bankene kun kan gi lån opptil 85 prosent av boligverdien. I dag er denne grensa gitt i retningslinjer fra Finanstilsynet.

– Forskriftsfesting betyr at bankene mister muligheten til å utøve skjønn, påpeker Reite.

Det vil først og fremst ramme boligkjøpere i distriktene, ifølge SMN-økonomen. Der har prisveksten vært langt svakere enn i byene den siste tida. Lavere verdi på foreldrenes bolig gjør det også mer krevende å stille sikkerhet for sine håpefulle.

– Dette rammer bare de unge som akkurat ikke kommer seg på boligmarked fordi de ikke får tilstrekkelig hjelp fra foreldrene, sier Reite.

Forbrukslån øker?

Innstrammingen kan også føre til en ukontrollert vekst i forbrukslån, frykter han.

– Forbrukslån blir den lette veien å gå for folk i en presset økonomisk situasjon. Vi frykter mange slutter å ta kontakt med banken fordi de tror vi ikke kan bidra til å løse problemene. I stedet ender de opp med kortsiktige løsninger som vi ikke har noen oversikt over, sier Reite.

Finanstilsynets forslag om å innføre avdragsplikt på lån over 65 prosent av boligverdien er han ikke like kritisk til, men også denne endringen kunne tilsynet spart seg, mener han.

– Det betyr at bankene må legge om alle produktene for å oppnå en endring som er marginal i forhold til retningslinjene som gjelder i dag.

Forslaget om å forskriftsfeste de generelle retningslinjene, synes Reite er greit.

– Vi legger stor vekt på de rådene vi får fra tilsynet, enten de kommer som generelle retningslinjer eller i form av en forskrift, sier han.

Vil ha billigere boliger

BN Bank i Trondheim mener de fleste nye kravene fra Finanstilsynet er til å leve med, men frykter mange unge vil slite med å bestå stresstesten som tilsynet foreskriver. Mottrekket fra myndighetene bør være tiltak for å få ned byggekostnadene for nye boliger, mener banken.

-Den viktigste driveren for boligprisvekst er at etterspørselen er større enn tilbudet, og at stadig nye offentlige krav til nye hus gjør husene dyrere.  For pressområdene er det viktigste tiltaket derfor å bygge boliger i en takt som markedet trenger, og at det åpnes for å bygge rimelige innstegsboliger i markedet der ikke alle må ha full rullestoltilpasning, sier adm. dir. Gunnar Hovland.