Det går fram av en pressemelding fra Enova og Hydro fredag. Enova-støtten på 1,55 milliarder er den største noensinne til et teknologiutviklingsprosjekt.

– Når vi går inn i dette prosjektet er det fordi vi etter grundige vurderinger har sett at dette er en teknologi som har et veldig stort potensial, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

Sparer energi

Pilotanlegget skal teste ut en ny og energibesparende måte å produsere aluminium på. Det passer som hånd i hanske til Enovas mål om at vi skal bruke energien mer effektivt her til lands, mener Nakstad.

– Analyser viser at det vil være et stort behov for aluminium i årene fremover, blant annet i transportsektoren. Da er det selvfølgelig viktig at produksjonen skjer med så lav energibruk og lave klimagassutslipp som mulig, sier han.

Ifølge Hydro er pilotanlegget kostnadsberegnet til 3,6 milliarder kroner. Ingen investeringsbeslutning er tatt, men støtten fra Enova gjør at Hydro nå kan intensivere arbeidet med prosjektet.

– Teknologipiloten på Karmøy vil kunne bli verdens mest energi- og miljøeffektive produksjonslinje for aluminium. Vi er glade for at Enova ser hvor viktig denne satsingen er for norsk industri og Hydro, og at de støtter prosjektet, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Stort potensial

Planen er at pilotanlegget kan stå ferdig allerede i 2017. Anlegget vil kunne produsere 70.000 tonn aluminium årlig, og gi 50 nye arbeidsplasser.

På sikt kan omfanget bli langt større. Tas teknologien i bruk på hele Karmøy-anlegget, vil Hydro kunne spare 500 millioner kilowattimer per år.

– Med piloten og infrastrukturen som bygges opp på Karmøy, er det en god mulighet for at den første fabrikken som bruker teknologien i hele produksjonen blir liggende nettopp der, sier Nakstad i Enova.

Har tro på Norge

Det er Hydros teknologisenter i Årdal som har utviklet den nye celleteknologien som nå skal testes ut.

– Arbeidet med pilotanlegget på Karmøy og støtten fra Enova understreker vår langsiktige tro på Norge som et godt sted for aluminiumproduksjon, der vi basert på fornybar vannkraft kan utvikle aluminiumteknologi og industriell produksjon i tett samspill, sier Hydro-sjef Brandtzæg.

Enova-støtten må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan ESA før pengene eventuelt kan utbetales, opplyser Enova.