Nå går Rørosmat AS sammen med Sintef i Trondheim og Nofima på Ås for å utforske skogsbærenes muligheter som smakstilsetning.

– Dette er et forskningsprosjekt som kommer som et konkret resultat av kompetansemegling gjennom Grønn forskning i Midt-Norge og en bevilgning på 500 000 kroner fra Regionalt Forskningsfond Midt-Norge.

Skogsbær fra Rørosregionen

Det sier Guri Heggem ved Rørosmat AS, overbygningsselskapet som i dag har 31 store og mindre lokalmatprodusenter i Rørosregionen som medlemmer og eiere.

Hun forteller at det i første omgang er snakk om et forprosjekt, som etter planen skal starte på nyåret og vare ut 2015.

– Der er meningen å se nærmere på mulighetene for å bruke skogsbær fra Rørosregionen som eneste og naturlige smakstilsetning i vår forestående produksjon av lokalt, kildebasert mineralvann med ulike smaker, sier Heggem.

Forskere fra Sintef og Nofima

Det er Røros Food & Beverage Group i Rørosmat-familien som blir «laboratorium» for dette prosjektet.

– Forskere fra Nofimas avdeling på Ås, der man bl.a. driver forskning og utvikling for fiskeri- havbruks- og matnæringene, skal se på bærenes egenskaper. Forskerne fra avdeling for bioprosessteknologi ved Sintefs institutt for materialer og kjemi skal særlig se på optimal bruk av restråvarer, som f.eks. fra ølbrygging, sier Heggem.

Hun forklarer at det bl.a. dreier seg om å utvikle bruk av mesk og vørter etter ølbrygging som naturlig søtningsmiddel i andre produkter. Allerede bruker man nå skallene etter produksjonen av kreklinggelé som smakstilsetning i brygging av den nye øltypen Kreklingporter.

Økt verdiskapning

– Vår filosofi er å utbnytte de naturlige råvarene optimalt, og gjennom forskningsprosjektet vil vi også bygge egen kompetanse. Dersom prosjektet konkluderer med at idéene kan omsettes i utvikling av nye produkter, ligger det til rette for økt verdiskapning basert på lokale råvarer, sier Guri Heggem

Daglig leder Kjetil Reinskou i Røros Food & Beverage Group sier at man håper bruken av skogsbær som naturlig smakstilsetning vil danne grunnlaget for landets første produksjon av økologisk produsert mineralvann med såkalt Debio-godkjenning, som er det offisielle beviset på at en vare er godkjent som økologisk produkt.

Spydspiss i tøft marked

– Markedet for mineralvann har eksplodert de senere årene, og i dag brukes bare essenser fra utlandet som smakstilsetning. Hvis vi lykkes med dette kan vi utvikle en spydspiss inn i et markedet hvor konkurransen er knallhard, og vi ser også muligheter for bruk av skogsbær som smakstilsetning i andre produkter fra Rørosmat, sier Kjetil Reinskou.