- Tidligere har vi hatt veldig høy utnyttelse av barnehagene. Nå er situasjonen omvendt. Vi får ikke utnyttet de barnehagene vi har bygd, sier Vidar Kvamstad, rådgiver i Trondheim kommune.

400 barnehageplasser står ubrukt i Trondheim.  Årsaken til at plassene ikke blir utnyttet er at det fødes for få barn i Trondheim. Samtidig bestemmer barnehageloven hvem som skal få barnehageplass. Loven sier at bare barn som er ett år før 1. september i år, har rett på barnehage nå. Det er også bare disse barnehagebarna kommunen får statsstøtte for.

Kommunen vil likevel gi 430 høstbarn barnehageplass i år. Men da er det stopp, uansett om det er barn i kø.

- Vi får en del telefoner fra foreldre til 0-åringer som lurer på om de ikke kan få plass. Vi har tatt inn noen høstbarn, men nå kan vi ikke gi plass til flere som ikke har lovfestet rett, sier Astrid Sørensen Røkke i Aastahagen barnehage.

Føder mindre

Som Adresseavisen nylig fortalte, føder kvinner i Trondheim færre barn enn tidligere. Ikke siden midten av 1980-tallet har fruktbarheten i Trondheim vært så lav som nå. Mens kvinner i 2008 fødte i gjennomsnitt nesten to barn hver, er dette nå redusert til 1,69 barn per kvinne. Nedgangen fortsetter mot et nytt bunn-nivå i år. Ifølge Trondheim kommune går det mot et fruktbarhetstall på 1,63 i 2015.

- Det betyr at fruktbarheten fortsetter å gå ned. Vi er i en situasjon med full barnehagedekning, og det har kanskje aldri vært gunstigere å føde barn. Derfor forundrer dette oss litt. Vi har lenge trodd at dette skulle endre seg, men så langt har ikke kurven snudd, uttalte planlegger i kommunen, Svein Åge Relling.

To ledige avdelinger

Tre nye barnehager driver nå med redusert kapasitet. Da Aastahagen barnehage på Persaunet åpnet med 140 plasser i fjor sommer, tok de bare i bruk halve barnehagen.

- Situasjonen er den samme nå. Vi har en base stående tom, som kan tas i bruk den dagen det er behov for det. Men med så lave fødselstall ser det ikke ut som det blir noen flere barn med det første, sier Astrid Sørensen Røkke, enhetsleder i Aastahagen barnehage.

Barnehage har åtte avdelinger og plass til 140 barn. Nå har barnehagen bare 70 barn, og fyller dermed bare fire avdelinger.

- For tiden låner vi ut en avdeling til innføringsbarnehagen. Men den flytter til Øya i februar, så da blir fire avdelinger ledig, sier Sørensen Røkke.

For barn og ansatte har det vært greit at de ikke har hatt fullt hus fra dag én. Men samtidig vil Sørensen Røkke gjerne at bygningen blir brukt.

- Vi håper at vi snart kan fylle huset med barn. Så kvinner må bare føde, sier hun.

Bygger mindre

Nedgangen i fødselstallene har ført til at kommunen nå har redusert utbyggingstakten på barnehageområdet. Likevel blir rundt 400 av byens 10 000 barnehageplasser ikke utnyttet. 150 av plassene er i nybygde Aastahagen, Tiriltoppen og Haukåsen barnehager, hvor i alt sju avdelinger står tomme.

- Vi har valgt å bygge nye barnehager litt større for å ha en buffer. Vi regner med at fødselstallene vil stige igjen, sier Vidar Kvamstad, rådgiver i kommunen.

I tillegg har kommunen tatt ned antallet plasser i eksisterende barnehager. Disse reduksjonene er blant annet gjort i barnehager som har hatt høy utnyttelse av lokalene, barnehager som ligger i områder med mindre etterspørsel og i barnehager hvor det har vært hensiktsmessig i forhold til bemanningen. De to siste årene er seks barnehager nedlagt for å tilpasse tilbudet etter etterspørselen.

Kvamstad sier de er overrasket over at fødselstallene fortsetter å gå ned i Trondheim. Denne utviklingen har gjort det krevende å tilby riktig antall barnehageplasser.

- Men i en situasjon med full barnehagedekning, vil vi få slike svingninger. Vi kan ikke styre hvor mange barn som fødes. Derfor vil vi kunne oppleve at barnehager ikke utnytter alle plassene til enhver tid, sier Kvamstad.

Han mener noe av det mest utfordrende med denne situasjonen, er at behovet for ansatte også vil kunne variere.

- Det er lett å ansette flere, men det er annerledes når en må redusere. Men så langt har vi i det store og hele håndtert dette innenfor barnesektoren, sier Kvamstad.

Romslig: Aastahagen er en av de tre nye barnehagene i Trondheim som ennå ikke har åpnet alle avdelingene. De venter på flere barn. Sju avdelinger i nye barnehager står nå tomme i påvente av høyere fødselstall. Foto: VEGARD EGGEN
Flere barn: - Kvinner må bare føde barn, sier enhetsleder ved Aastahagen barnehage, Astrid Sørensen Røkke. Ett år etter åpningen, har barnehagen ennå ikke tatt i bruk alle lokalene. Foto: Rune Petter Ness