Vi trenger ikke gå lenger enn 19 år tilbake for å finne en artikkel som i detalj beskriver råvarer og teknikker for å lage den japanske klassikeren som var på full fart opp i matverden. For å spise sushi i Trondheim, måtte man nemlig lage den selv. «For finnes det andre måter å kunne nyte sushi nord for Oslo og vest for Östersund?» spurte journalist Ole Jacob Hoel, matskribent da som nå.

Les anmeldelsen av Amber her (PLUSS)

Artikkelen forklarte at sushi hadde tatt verden med storm de siste årene, etter å ha vært eksklusiv trend kun for feinschmeckere i verdensmetropolene. Allerede i artikkelen fra 1997 blir sushi dristig beskrevet som «kosemat for hvermannsen på linje med taco» – både på grunn av smaken og fordi den er perfekt tilpasset «moderne sunnhets-, renhets- og slankeidealer». Det tok kanskje noen flere år før sushien var helt DER, men saken var framsynt.

Det var ikke bare enkelt å tromme sammen til sushikokkelering på eget kjøkken heller i 1997. «I Trondheim kreves tid og tålmodighet for å finne de riktige ingrediensene, selv østasiatiske matforretninger er litt slumsete i utvalg og ekspertise på japansk mat. Hadde det ikke vært en idé om i hvert fall én butikk hadde et lite sushi-hjørne?», spurte Hoel – uvitende om sushi-utvalget i de fleste store lavpriskjeder 19 år senere.

Journalisten skyndte seg å presisere at andre enn han hadde stått for selve matlagingen. Avisen hadde alliert seg med det taiwansk-norske paret Ping Shieh og Kim Sørenssen, det japansk-norske paret Hiroko Ikutomi og Ogmund Sørli – samt det heltrønderske paret Kristin Lønset og Roar Svenning. Men det var kvinnene som jobbet - «med det hederlige unntaket av Svenning, hadde mennene skaffet seg akkurat passe biltrøbbel til at de rakk frem akkurat tidsnok til at maten sto på bordet».

Og resultatet? «Et estetisk og kulinarisk festmåltid uten sidestykke», hevdet artikkelen, som også gjorde det forsøk på å forklare appellen: «Sushi er mat med nærmest hypnotisk tiltrekningskraft. Det smaker ofte ikke så veldig spesielt fantastisk første gangen, bare passe godt liksom. Men en blir gradvis hektet på både det seremonielle og de sensasjonelle smakssammensetningene. En blir avhengig. Dere er herved advart».

Kun få måneder senere kom den oslobaserte sushikokken Kato Ishibashi til Trondheim i forbindelse med tiårsjubileet til fiskerestauranten Havfruen i Kjøpmannsgata. Gjennom én uke hadde hver kveld hadde sitt eget sjømat-tema, akkompagnert av underholdningsinnslag fra blant andre Tore Johansen, Tore Skoglund, Tande P, Lars Andreas Larsen, Marthe Werring og Lynni Treekrem. Avisen og Hoel var på plass, og kunne konstatere at «maten gikk ned, den». Men kvelden var ikke noe permanent tilbud. «Så får alle vi som ønsker oss et bredere restauranttilbud i gamle, trauste Trondheim fortsette å drømme en stund til», lød journalistens hjertesukk.

Ganske nøyaktig ett år etter hjemmeforsøket, åpnet East Sushi & Noodles dørene i Ravnkloa, en restaurant som fortsatt eksisterer i dag under navnet Sushi Bar. «Kosemat for hvermannsen» er sushi også blitt.