Da asylankomstene gikk i været i fjor høst, ble behovet for mottaksplasser plutselig enormt. Dermed kom en rekke nye, uerfarne aktører på banen.

- Vi opplever flere som forsøker å «ta snarveier», men det er vanskelig å si om det gjøres bevisst eller fordi man er ukjent med hvor strenge regler vi har i offentlige anbudsrunder, sier UDIs regiondirektør Rune Vordahl.

En av de nye aktørene som har blitt avvist, er Alba Mottak, som blant annet foreslo asylmottak i Bakke Bydelshus og i Adresseavisens gamle lokaler på Heimdal i Trondheim.

UDI ser alvorlig på saken

Nå viser det seg at «helt vesentlige deler av tilbudene» er direkte avskrift av et tilbud til en profesjonell aktør, ifølge UDI. De viser til hjemmel for å avvise de som «i sitt yrke har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav».

- Vi vurderer det å kopiere konkurrerende tilbydere i den grad det her er gjort, for deretter å fremstille det som sitt eget, som uetisk. Vi hadde ingen garanti for at Alba ville ha løst oppdraget som beskrevet, siden de ikke hadde forfattet tilbudet selv. Derfor er saken alvorlig for oss, sier Vordahl.

Adresseavisen har tidligere skrevet om investor Francis Hays tre tilbud om asylmottak i Oppdal og Trondheim. Han krevde i første omgang at UDI skulle betale eventuelt hærverk, et krav UDI ikke godtok. En rekke andre, nye tilbydere er også avvist, som H&F-gruppen i Overhalla og Egir Shipping, fordi de ikke oppfylte kvalifikasjonskravene.

- Vi opplever ikke tilbydere flest som useriøse, men vi opplever at nye tilbydere har mindre kunnskap mottaksdrift og at konkurransegrunnlaget leses for dårlig. Men jeg tipper at mange av dem som nå fikk avslag, kan være med videre i neste runde, sier Vordahl.

Les også: UDI betaler 4170 kroner for campinghytte

Legger seg flat

Daglig leder Gaute Ringvold i Alba Gruppen innrømmer direkte kopiering av enkelte deler av søknaden. Deres advokat hadde bedt om innsyn i en tidligere søknad fra operatøren Link for å sjekke hvordan et slikt dokument er utformet.

- Vi beklager sterkt overfor UDI og Link at vi ikke innhentet tillatelse til dette, og vi vil sørge for at dette ikke skjer igjen. Vi presiserer at det er kopiert fra åpne kilder som det er gitt lovlig innsyn i, skriver Ringvold i en e-post til Adresseavisen.

Han skriver at regelbruddet ikke er i tråd med selskapets etiske standard. Alba Gruppen er kjent for å drive barnehager i Midt-Norge og i Sverige.

- Vi ønsker fremdeles å drive asylmottak, og vil vurdere fremtidige utlysninger i mindre skala.

- Vi legger oss flate for kritikken, og håper det er mulig å gjenoppbygge tilliten og få til et godt samarbeid med alle aktører, skriver Ringvold.

Les mer om Albas tilbud om asylmottak: Tilbyr 1700 plasser - har aldri drevet asylmottak før

Grundig gjennomgang

UDIs saksbehandler har tilsynelatende gått grundig inn i søknaden til Alba. Punktvis går han gjennom teksten, og slår fast at vesentlige deler er direkte avskrift av Links tilbud, med noen få unntak hvor enkelte ord er byttet ut. I tillegg påpekes det at to «feil» i Links tilbud fra 2009 er videreført i Alba Mottaks tilbud.

Daglig leder Hallstein Saunes i Link sier følgende:

- Dette kommer vi til å følge opp gjennom selv å be om innsyn i saken. Umiddelbart kan jeg si at dette virker å være et alvorlig brudd på god forretningsskikk, sier Saunes.

- Ikke et utbredt problem

- Ser UDI på landsbasis flere eksempler på at på nye operatører «tar snarveier», jukser eller på andre måter opptrer useriøst i sin kommunikasjon med UDI?

- Nei, dette er ikke et utbredt problem. UDI har hatt positiv dialog med mange nye interessenter i de nylig avsluttede konkurransene for anskaffelse av mottak. Det samme gjelder interessenter som ikke leverte tilbud i disse konkurransene, og som vurderer å legge inn tilbud i kommende konkurranser, skriver Christine Wilberg, direktør i UDIs region- og mottaksavdeling, i en e-post.

- Dyktige innkjøpere avslører juks

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) i kommunalkomiteen sier private som driver mottak, jevnt over er profesjonelle aktører.

- Fungerer dagens regelverk der kommersielle aktører kappes om kontrakter med UDI?

- For å skaffe nok mottaksplasser i det tidsperspektivet UDI etterspør, er vi helt avhengig av private. Dyktige innkjøpere avslører gjerne forsøk på juks eller snarveier, slik det ser ut som UDI har gjort her, sier Jenssen.

Les om akuttmottakseieren som tilbyr seg å betale penger tilbake til UDI.

Les også: Flest positive til asylmottak

Alba Gruppen sendte inn fire tilbud om asylmottak, deriblant Bakke bydelshus. UDI avvist alle søknadene. Foto: Frank Lervik