Torsdag skrev Adresseavisen om at politiet mener det er krevende å etterforske oppdrettsbransjen.

Stasjonssjef Arve Nordtvedt ved sentrum politistasjon beskrev oppdrettsnæringen som en ressurssterk bransje som mobiliserer gode advokater. Han sa at det kan gjøre etterforskningen mer krevende for politiet. Nordtvedt sa også at politiet mangler fagkompetanse og derfor er avhengig av andre etater, som Mattilsynet.

Nordtvedt redegjorde om dette overfor politikerne i formannskapet i Trondheim på onsdag. Varaordfører Hilde Opoku (MDG) likte ikke det hun hørte:

- Det er veldig alvorlig dersom politiet kvier seg for å etterforske oppdrettsbransjen for lovbrudd, sa Opoku til Adresseavisen i går.

Les bakgrunn for saken: Politiet: Oppdrettsbransjen mobiliserer gode advokater

- Kjenner meg ikke igjen

Nå ønsker Soknes å kommentere det bildet som han mener henger igjen av hvordan politiet arbeider mot denne etter hvert mektige bransjen.

- Er dette en kritikk av det stasjonssjefen sier – eller av hvordan politikere i formannskapet oppfattet hans budskap?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen politiet gir. Jeg synes politiets uttalelser blir for defensive sammenlignet med hvordan virkeligheten er, slik jeg har oppfattet det i de syv til åtte årene som jeg har vært førstestatsadvokat, sier Soknes.

Han vil understreke at de tar sakene på det største alvor.

- I den grad folk oppfatter at det er nærmest et amnesti i slike saker, så er det feil, slår han fast.

- Prioriterte saker

Ottar Michelsen (SV) var også på møtet med politiet onsdag. Han beskriver det som «alvorlig og ganske skremmende» at politiet «sier rett ut at målstyring og ikke politifaglige vurderinger blir lagt til grunn for hvilke saker de prioriterer».

- Hvis saker ender med henleggelse fordi man ikke klarer å bevise lovbrudd – for eksempel i faglig kompliserte saker fra oppdrettsbransjen – så ødelegger det oppklaringsprosenten til politiet. Påvirker ikke det i hvilken grad politiet vil gå inn i slike saker?

- Hvis saken tilsier en grundig etterforskning, så blir den grundig etterforsket. Alvorlig miljøkriminalitet er en prioritert sak fra Riksadvokaten, og det blir vi også målt på, sier Soknes.

- Du sitter ikke i «førstelinjen». Hvis det er slik at noen bransjer nedprioriteres fordi de har store muskler og gode advokater, hva tenker du i så fall om det?

- Jeg tror ikke det er sånn, sier Soknes.

Han innrømmer likevel at han ser at politiet har noen utfordringer:

- Dette er saksfelt som gjerne ikke er helt kjent for oss på forhånd, men vi har et godt samarbeid med tilsynene, enten det er Mattilsynet, Legemiddeltilsynet eller andre. Men vi ser at det er en utfordring å koordinere fagkompetansen, sier Soknes.