Kara, som sitter i Kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen, vil slå et slag for folkehelsa i byen. I Bystyret førstkommende torsdag fremmer han derfor følgende spørsmål:

«Er ordføreren enig i at Trondheim bør videreutvikle sti- og løypenettet slik at det i størst mulig grad blir et helhetlig turveinett, og at det bør være turløyper innen 500 meter fra alle bosteder i Trondheim?»

- Jeg ser ikke dette som et veldig kontroversielt forslag, så jeg har tro på at dette går gjennom, sier han.

Rikt turtilbud

Ideen fikk han fra Bodø kommune som gjennom prosjektet Stimuli utviklet turløyper med mål om avstand mindre enn 500 meter fra der folk bor.

- Prosjektet sørget for et helhetlig turveinett i Bodø, og jeg ser ingen grunn til at ikke Trondheim også skal få det, sier han.

Han understreker at kommunen, gjennom Miljøpakken, gjør mye for at innbyggerne har store og gode muligheter for å bevege seg.

- Vi har et rikt turtilbud i kort vei fra befolkningsnære områder, og det er god skilting og informasjon. Men det kan bli bedre. Noen steder mangler korte parseller som skal til for å få sammenhengende turveier og stier slik at turveinettet kobles sammen i byen, sier han.

Bråstopp

Og kommer med tre eksempler på «missing links» som han kaller det.

*Saupstad – fra gangbrua over Kongsvegen og direkte inn i marka

* Blakli – turvei fra Utleir inn til Estenstadvegen

* Vikåsen/Ranheim – turvei over Vikåsen til Vikerauntjønna

- Det er litt rart at det ikke er gjort noe mer med disse. Her er det plutselig bråstopp, som du ser.

Én million

Og viser Adresseavisen veien over gangbrua på Kolsås som plutselig stopper. Han har forhørt seg, og det skal ikke være noen rasfare eller lignende som gjør at veien ikke kan kobles med stien litt lenger inni skogen. Spor i snøen forteller også at folk lager sin egen sti opp bakken og over gjerdet.

- Hvor mye vil dette koste?

- Ifølge Trondheimsregionens Friluftsråd er ikke det ikke mye som skal til før at alle husdører er maks 500 meter fra en tursti. Vi kommer langt med én million kroner er den beskjeden jeg fikk, sier Kara.

- Betyr dette at du vil at alle nybygg i Trondheim også skal ha samme kravet?

- I dag er det krav om antall meter til parkeringsplass og antall meter til lekeplass for nye bygg. Det mener jeg skal gjelde for turstier også. Med de boligprosjektene vi har fremover skal det være fullt mulig å realisere, mener Kara.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Bråstopp. APs Muzaffer Kara vil ha helhetlig turveinett i Trondheim. Men her ved Saupstad/Kolsås påpeker han at det er bråstopp fra gangbrua over Kongsvegen, og direkte inn i marka. Men spor i snøen viser at folk lager sin egen sti. Foto: Vegard Eggen