«Artikkelen er justert etter publisering på grunn av en faktisk feil om hvem som var forlover til hvem. Dette er nå fremstilt riktig».

De siste dagene har Adresseavisen trykket flere saker om at Staur-partner Rune Olsø – som også er leder av Sør-Trøndelag Ap – har inngått en avtale til seks millioner.

Ifølge avtalen skal Staur bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad. Fredag kalte ordfører Rita Ottervik slike avtaler for «svineri»:

- Å inngå avtaler der du får stor avlønning for å oppnå enkelte politiske resultat, det er det jeg kaller svineri. Det er krevende uavhengig av om det er Rune Olsø, et annet bystyremedlem eller tredjepart som har inngått den, sa Ottervik.

Ordføreren ville ikke svare på om det er et problem for Ap at saken impliserer en profilert Ap-politiker. Her henviste hun til gruppeleder i bystyret Geir Waage eller leder i Trondheim, Hanne Moe Bjørnbet.

Les bakgrunn: Skulle betale seks millioner for Ap-toppens bistand

- Hun må rydde opp

Opposisjonsleder Ingrid Skjøtskift (H) reagerer:

- Når ordføreren sier at dette er noe svineri, må hun rydde opp i svineriet, og ikke bare sende ballen videre til Geir Waage, som hadde Rune Olsø som forlover, og Waages kone, Bjørnbet, sier Skjøtskift.

Hun er glad for at Ottervik er tydelig på at slike avtaler er noe svineri.

- Det er grisete. Dette gir et klart inntrykk av at du kan kjøpe et politisk resultat i Trondheim. Det er så alvorlig at jeg nesten ikke har ord for det. Rita Ottervik kan ikke ha tatt inn over seg alvoret når hun bare viser til Waage og Bjørnbet.

Les også: - Det er uforståelig for meg at det går an å inngå slike avtaler

Oppfordrer Ottervik: - Rådet mitt er innstendig: Vi kan ikke ha det slik i Trondheim. Du må rydde opp i dette, sier Skjøtskift.

- Hva mener du hun i stedet skulle gjort?

- Hun må ta opp saken med Olsø. Nå framstår hun som handlingslammet. Ottervik må komme på banen og vise handling slik at fakta og alle forhold rundt alvorlighetene blir kjent, og om det er noen som skal stilles til ansvar. Hvis Ottervik ikke evner å rydde opp, må andre gripe inn. Det som har kommet fram om en av Aps toppolitikere er svært alvorlig og gir et inntrykk av at politikk i Trondheim er til salgs. Rådet mitt er innstendig: Vi kan ikke ha det slik i Trondheim. Du må rydde opp i dette, sier Skjøtskift.

- Du vektlegger at Olsø er Waages forlover, som igjen er gift med Moe Bjørnbet. Hva ønsker du å si med det?

- Jeg ønsker å peke på de tette forbindelsene her. Det jeg frykter er at nettopp dette tette forholdet er et hinder for å få den opprydningen vi trenger: At dette er en av årsakene til at ordføreren er handlingslammet. I dette tilfellet hjelper det ikke å si at habilitetsreglene er fulgt, man kan rett og slett ikke dekke seg bak det. Denne saken sår tvil om troverdigheten til politiske beslutninger når Staur og Olsø har høstet økonomisk gevinst på et politisk resultat.

- Dette forsøket på politisk spill fra Høyre faller på sin egen urimelighet, skriver Bjørnbet.

Les også: Rune Olsø enstemmig foreslått på topp for Ap Trøndelag

- Dette er tøv

Bjørnbet og Waage hadde fredag bare tid til å svare på e-post. De kommenterer Skjøtskifts frykt for at forholdet mellom de to og Olsø er «et hinder for å få den opprydningen vi trenger»:

- Dette forsøket på politisk spill fra Høyre faller på sin egen urimelighet, skriver Bjørnbet.

- For ordens skyld: Hvilke private relasjoner har du og Waage til Olsø?

- Vi kjenner Rune Olsø godt gjennom tjue års arbeid sammen i Arbeiderpartiet. Vi har et godt personlig forhold, skriver Bjørnbet.

Waage skriver:

«Dette er tøv og et forsøk på å slå partipolitisk mynt mot Arbeiderpartiet og Rita Ottervik fra Høyre sin side. Bakgrunnen for saken er en merknad Arbeiderpartiet fremmet i bygningsrådet 8. april 2015 om at mindre, inneklemte områder ikke skulle være en del av grønn strek. Høyre støttet dette. Merknaden baserer seg på et enstemmig vedtak i Arbeiderpartiets representantskap fra 2012 – altså tre år tidligere. Da saken ble behandlet i bygningsrådet i april 2015 var jeg hjemme i fødselspermisjon med en 13 dager gammel baby, så jeg hadde fokus på helt andre ting enn hvilke områder som burde være en del av grønn strek. Arbeiderpartiet gikk for øvrig imot å regulere Kystad/Hårstad til boliger i bygningsrådet i fjor.»

- Tøv, mener Geir Waage, om Skjøtskifts uttalelser.

Rune Olsø kommenterer:

«Høyres gruppeleder forsøker å slå politisk mynt på Adressas kampanjejournalistikk, med et partipolitisk angrep på Arbeiderpartiet. Jeg skal ta utspillet hennes på alvor når alle de private selskapene der bystyrerepresentanter fra Høyre sitter i ledelsen legger frem alle sine avtaler. Det er grunn til å minne om at jeg ikke hatt et eneste politisk møte og ikke har påvirket en eneste politisk beslutning i denne saken, så det Skjøtskift påstår er usant. Og jeg forventer en unnskyldning fra Skjøtskift om Adresseavisen blir dømt i PFU for å ha brutt presseetiske regler i disse oppslagene.»

Adresseavisen er klaget inn for PFU for saker i fjor høst, også de omhandlet tomtesaker der Olsø var involvert.

- Regler er fulgt

Bjørnbet sier det selvsagt ikke positivt for Ap med negative oppslag som involverer partiet og tillitsvalgte og folkevalgte.

- Det viktigste for oss er at regelverket for habilitet er fulgt, skriver Bjørnbet.

- Synes dere at det er greit at en sentral Ap-politiker inngår slike kontrakter i forbindelse med sin jobb?

- Jeg forstår av fredagens oppslag at det er ulike oppfatninger om hva den konkrete kontrakten faktisk inneholder. Det som er avgjørende er at alle habilitetsregler er fulgt.

- Hva tenker du om at ordføreren kaller slike avtaler svineri og synes det er ekstra alvorlig når en politiker inngår slike avtaler?

- Rita presiserte at hun ikke kjenner til den konkrete avtalen med Staur, at hun uttalte seg på generelt grunnlag, og ikke tok stilling til Staurs og Adressas ulike oppfatninger om enkeltheter i saken. Jeg synes derfor at Adressa drar det langt når man gjør en slik kobling.

- Har du snakket med Rune Olsø om denne saken? I så fall om hva da?

Rune Olsø orienterte meg for noen uker siden om at Adresseavisen arbeidet med den.

Les også: Adresseavisen er klaget inn til PFU for brudd på presseetiske regler

Les også: Det er ikke helt uvanlig at aktører som blir utsatt for kritisk journalistikk klager til PFU

- Olsø har vært involvert i flere saker Adresseavisen har omtalt i serien om gulltomtene. Ordføreren mener dette viser at det er svært krevende å være i den bransjen og samtidig være folkevalgt. Hva mener du?

- De fleste som sitter i bystyret er politikere på fritiden og har andre jobber ved siden av. Noen jobber i privat næringsliv, noen i eiendomsbransjen slik Rune Olsø gjør. Demokratiet ville blitt fattigere hvis hele yrkesgrupper skulle blitt utestengt fra bystyret. For oss i Arbeiderpartiet er det viktig å rekruttere bredt, fra både privat og offentlig sektor når vi setter sammen våre lister. Det som er avgjørende er at man er klar på hvilken rolle man innehar når man møter kommunen på vegne av sin arbeidsgiver eller andre interesser. De tilbakemeldingene jeg har fått, tyder på at Rune Olsø har vært tydelig på dette.

- Dere har fremmet Olsø som ny leder for Ap Trøndelag. Har noe endret seg her?

- Nei. Det året Rune Olsø har ledet Sør-Trøndelag Ap har vært det mest aktive året på lenge, med omfattende kurs og skoleringsvirksomhet i hele fylket, og medlemsvekst. Med denne bakgrunnen mener Trondheim Ap at Rune er en meget god kandidat til å lede arbeidet med å bygge Trøndelag Ap, skriver Bjørnbet.

Ottervik ønsker ikke å kommentere saken utover det hun gjorde fredag.

Her kan du lese hele avtalen om Kystad.