På apotekutsalget til kjeden Hjärtat på Nordby-senteret er det en konstant strøm av kunder. Norske grensehandlende sørger for å handle med seg billige, ikke-reseptbelagte apotekvarer når de likevel er over grensen, skriver Aftenposten.

Det beskjedne utsalget omsetter for mange titalls millioner kroner i året og er en av de 10 mest lønnsomme butikkene den store svenske kjeden driver.

Forklaringen er enkel:

– Vi har mye lavere priser enn apotekene i Norge og har stort sett bare norske kunder. De får varer hos oss mye billigere enn hjemme. Derfor har vi også mange faste norske kunder. Vi kjenner dem godt etter hvert, sier avdelingsleder for Hjärtat-apoteket, Anne Dagoberth, til Aftenposten.

For å gi noen eksempler har Aftenposten sammenlignet prisene på et tilfelgig utvalg apotekvarer i et svensk apotekutsalg fra Hjärtat-kjeden med samme varer fra et utsalg fra den største apotekkjeden i Norge, Apotek 1. Ingen av varene var en del av et kampanjetilbud i Sverige. Utsalget opplyser at de har de sammene prisene på sine varer, som Hjärtat-kjeden har i sine utsalg i resten av Sverige.

Kuttet prisene på over 100 varer

De fra før av lave prisene ble senket ytterligere for noen dager siden da kjeden priset ned mellom 100 og 120 varer, dette for å holde tritt med sine konkurrenter i det svenske hjemmemarkedet.

Hun anslår at 97 prosent av kundene hennes er nordmenn som benytter anledningen til å kjøpe billige apotekvarer mens de likevel er på handletur i Sverige.

– Vi selger mye av kopier av Ibux og Paracet. De koster rundt en tredjedel av samme type medisin i Norge. Otrivin, nesesprayen, er også en bestselger. I tillegg går også mye av alle typer kremer for problemhud, sier Dagoberth.

Hun og staben gjør seg klar til to av årets tre store perioder: påske- og sommersesongen. Pollenallergikerne har for lengst meldt seg, og tusenvis av doser allergimedisinen Cetirizin selges til norske kunder.

– Prisen hos oss er en femtilapp kroner for 30 tabletter, i Norge er prisen flere ganger så høy for tilsvarende produkt, sier Dagoberth.

Går på apotek hver gang

Ekteparet Torunn og Egil Danstorp fra Fredrikstad er faste kunder. Torunn har stumpet røyken for en god stund siden og handler nikotintyggegummi.

– Jeg sparer 30-40 kroner bare på en slik pakke, forteller hun og plukker også med seg tre esker V6-tyggegummi. Den er på tilbud, og da er prisen for tre pakker så å si den samme som hun betaler for én pakke i Norge:

– Jeg drar innom her hver gang jeg er over grensen. Det er helt utrolig at prisforskjellen på apotekvarer skal være så stor. Er det toll og avgifter i Norge som er forklaringen? spør Egil Danstorp.

Torunn og Egil Danstorp fra Fredrikstad handler apotekvarer i Sverige.

Avdelingslederen avslører at det ikke bare er såkalt «vanlige folk» som er kunder hos henne:

– Nei, vi har jo stusset over at også folk som er ansatt i norske apotek kommer innom her og handler. Vi vet det, fordi de ofte forteller det. Det er jo lett å forstå at det er prisene som trekker dem hit, mener hun.

Doblet omsetning på åtte år

– Vi har doblet omsetningen siden jeg begynte her i 2009. Det er vanskelig å si sikkert, men jeg vil anslå at en gjennomsnittlig kunde handler for rundt 200 kroner, sier hun.

Det er ni ansatte i det lille apotekutsalget. Trafikken er jevnt stor hele uken. Mandag til onsdag er pensjonistene i flertallet, når helgen kommer er det mest familier.

– Trygt å kjøpe i Sverige

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier at det ikke er noen spesielle utfordringer knyttet til det å handle medisiner i svenske apotek:

– Det er ingen grunn til å advare mot å kjøpe legemidler i Sverige. Man kan ikke lenger få tilsendt legemidler i posten, men du kan selv ta med medisiner fra Sverige, sier han.

Kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekerforeningen innrømmer at prisforskjellen kan være svært stor mellom Norge og Sverige.

– De aller fleste varer er en god del dyrere i Norge enn i Sverige. Pris- og kostnadsnivået i Norge er vesentlig høyere enn i Sverige. Varer er generelt cirka 30 prosent billigere i Sverige enn i Norge, og noen varegrupper har ned mot halve prisen over grensen. At prisforskjellene også gjelder legemidler, er ikke overraskende. På noen produkter kan prisforskjellen være stor, på andre er den liten, sier han.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen Foto: BEIT ROALD, NTB SCANPIX

Apotekene: – Markedet som bestemmer

Soldal viser til at det er fri prissetting på ikke-reseptbelagte varer i Norge og

– Det er hard konkurranse både mellom apotekene og mellom apotek og andre kanaler som selger reseptfrie legemidler. Her, som på de fleste andre områder, er det markedet som bestemmer, mener han.

Soldal ser ingen grunn til å advare mot å handle legemidler i Sverige, bortsett fra på enkelte områder:

– Vi har sett enkelte eksempler på at man får kjøpt store mengder av bl.a. slimhinneavsvellende nesespray i Sverige. Det kan øke risikoen for overforbruk av legemidlene. At vanlige legemidler som paracetamol og ibuprofen har andre merkenavn enn i Norge, kan i verste fall føre til at man tar flere doser enn anbefalt fordi man bruker norske og svenske legemidler samtidig, sier han.

Fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, mener apotek-bransjen har et forklaringsproblem:

– Så store prisforskjeller gir grunn til bekymring for om konkurransen er god nok. Apotekmarkedet i Norge er preget av få landsdekkende kjeder. Som forbruker er det viktig å være oppmerksom på priser, og man bør sammenligne priser utenom apotek dersom det gjelder reseptfrie legemidler som også selges i butikk. De kan være billigere der, sier han.