Vi er en familie på  to voksne og  to barn , hvor det ene barnet på 6 år er blitt kronisk syk. Vi kommer derfor til å være mye på sykehuset for behandling og oppfølging. Vi kommer til å måtte bruke egen bil og det vil påløpe både bensin, bom og ferje utgifter. Det vil også bli behov for reiser til kompetansesenter i Oslo med fly. I tillegg kommer kost og overnatting på lengre reiser. Dekkes alt dette?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Her er det mange spørsmål som gjelder mange av pasientene som i dag reiser for å motta helsehjelp i Norge. Å planlegge pasientreiser og transportmiddel er viktig, og da trenger man litt kunnskap om disse reglene, så dine spørsmål er veldig sentrale. Jeg skal forsøke å dele opp dine spørsmål slik at dette blir oversiktlig.  Reglene om dette er hjemlet i Forskrift om pasienters, ledsageres og pårørendes rett til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskriften)

  • Refusjon av utgifter til bensin, bom, ferje:

Hovedregel er at dere får dekket reisen med en standardsats pr. kilometer uansett hvilket transportmiddel dere har benyttet. For 2017 er satsen pr km 2.30kr. Videre dekkes det kun på reiser over 10 km. Er reisen din imidlertid på over 300 km dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen, i stedet for kilometersats. Hvis dere må benytte ferje etc, så er det de faktiske kostnader til ferje etc som dekkes  i stedet for standardsatsen. Beløp på under 100 kr blir i utgangspunktet ikke utbetalt, med mindre dere samler opp flere slike reiser og krever dette refundert når det overstiger 100 kr innen 6 måneder. Dere som reiser med barn under 16 år slipper også å betale egenandel.

For å få dette refundert kan dere søke elektronisk eller på papir her: https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser

  • Reise til kompetansesenter med fly, og utgifter til kost og overnatting på disse reisene.

Her tar dere kontakt med deres lokale pasientreisekontor på telefon: 05515. Pasientreisekontoret vil her bestille og ordne billetter for dere og alle utgifter dekkes av det regionale helseforetakene.

Du har rett på kostgodtgjørelse hvis den nødvendige fraværstiden fra hjemmet overstiger 12 timer. Kostgodtgjørelse dekkes etter faste døgnsatser, og trenger ikke dokumenteres.

Hvis det er nødvendig å overnatte på reisen av helsemessige eller trafikale årsaker, dekkes overnattingen etter faste satser. Du må dokumentere behovet og utgiftene. Privat overnatting dekkes ikke.

Håper dette var opplysende.

Vil du ha mer informasjon eller bistand? Vi er her for deg!

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no