Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) hadde lite nytt å komme med i møte med et samlet ordfører- og rådmannskorps. Det er likevel vanskelig å ikke ha tiltro til den solide, men akk så lite inspirerende ministeren. Til og med Trondheims varaordfører Knut Fagerbakke (SV) berømmer Sanner for å ha startet en konstruktiv og god prosess.

Den største nyheten er at Sanner har radert «robust» fra språket. Han må ha innsett at hans gamle honnørord har mistet glansen etter beskyldninger om å være et dekknavn for tvang, sentralisering og alt som vondt og ille er. Nå snakkes det bare om attraktive kommuner og å kraftsamle ressurser. Selv om språkblomstene endrer seg, er målet om større og sterkere kommuner fast. Og erkjennelsen som begynner å sige inn over ordførerne er at denne gangen blir det ikke bare med snakk og dyre konsulentrapporter.

Kommunereform har tradisjonelt handlet om omsorg for små og grisgrendte kommuner. Argumenter om sårbare fagmiljø, interkommunale selskap og kvalitet i barnevernet kjenner de fleste ut og inn. Regjeringens nye grep er å knytte reformen til de store byene. Det er byene og deres randkommuner som virkelig har mye å vinne på reformen, sa Sanner, som lanserer tanken om at storbyene kan få ekstraoppgaver og Oslo-status.

Dette er kanskje musikk i ørene til Høyre-folk i de store kommunene, men det er tvilsomt om dette gir landets mange Ap- og Sp-ordførere hjertebank. Ordfører i Rennebu, Ola T. Lånke (KrF), var oppriktig bekymret på distriktskommunenes vegne. –Vi føler oss litt forlatt, sa han. Hjertesukk fra erfarne politikere er det verdt å lytte til. Også SVs Knut Fagerbakke er skeptisk til Sanners storbytanker. Han mener det er smartere å utvikle sterke regioner. Sanner ville nok vunnet på å gi det regionale leddet mer ektefølt oppmerksomhet. Sterke regioner kan bli viktig for å desentralisere makt og oppgaver. Det er neppe plass til både «mini-hovedsteder» og sterke regioner.

Arbeiderpartiets nestleder Helge Pedersen har så langt ikke lagt mange pinner i kors for å hjelpe Sanner. Det var imidlertid en offensiv Ap-ordfører som satte standarden. Ståle Vaag i Hemne vil invitere nabokommunene på samarbeid. –Noe må gjøres for å være attraktive. De neste årene trenger vi 130 nye hoder i Hemne, sa Vaag, som kvalifiserte seg til å bli Sanners drømmeordfører. Hemne-ordføreren står i grell kontrast til senterpartistene som heller bruker tida på å forpurre Sanners reform.

–Jeg vil heller ha ei hånd på rattet, enn å bli kjørt til en plass jeg ikke ønsker, avsluttet Vaag. Det er som regel slike politikere som kommer først fram til målet.

Hemne-ordfører Ståle Vaag (Ap) vil heller ha ei hånd på rattet, enn å bli kjørt til en plass han ikke ønsker. Foto: Jens Petter Søraa