Om tre dager kan de politiske partiene rigge ned sine valgboder på Stortorget i Östersund. Partienes plassering på torget følger de politiske alliansene. Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet på den ene siden, Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet og Kristdemokratarna på den andre. Som politikkens utstøtte har Sverigedemokraterne inntatt et telt langt fra de andre.

Ved siden av venstresidens valgboder, er det også en lokal fugl blant de etablerte partiene. Valgboden til Gerhard Carlsson og hans parti Framstegspartiet Jämtland er en bil og en campingvogn som begge har sett sine beste dager for ganske lenge siden. Gerhard legger ikke skjul på at partiet har hentet inspirasjon fra Norge. Det vises også i typografien. F-en i partinavnet er lett gjenkjennelig med norsk øyne.

Denne ettermiddagen i uken før valget er det to sittende riksdagsrepresentanter på Stortorget. Per Åsling er den eneste som stiller til gjenvalg. Han er bonde fra Åse mellom Åre og Östersund og sitter i Riksdagen for Centerpartiet – naturligvis. For noen dager siden fikk han valgkamphjelp fra sin ideologiske frende Marit Arnstad (Sp), stortingsrepresentant og tidligere statsråd, på den andre siden av riksgrensen. Senterpartifolk er ikke flere enn at de må hjelpe hverandre, selv om de to søsterpartiene for tiden har valgt hver sin side av hovedskillelinjene i politikken.

Selv om Jämtland er stort i areal, er folketallet lavere enn i Nord-Trøndelag fylke, og det er som kjent folketallsmessig blant de minste fylkene i Norge. Det bor 126000 mennesker i denne delen av Midt-Sverige.

Mari Nordén har representert Socialdemokraterna i Riksdagen i 12 år. Nå gir hun seg og vender tilbake til lokalpolitikken i Östersund. Hun er enig i at det både i Norge og Sverige er lite som skiller de to hovedblokkene. Hun mener likevel at det nå har gått for langt med skattelettelser og borgerlig politikk. - Det er dags for forandring, sier Mari, og får det til å høres ut som et ekko fra valgkampen i Norge for ett år siden. Forskjellen er at Norge skiftet fra rødgrønt til blått, mens Sverige trolig vil skifte fra blått til rødgrønt.

Akkurat som i Norge, kan det synes som om det også i Sverige er ønsket om å la andre få prøve seg som påvirker valgvinden mest og begrunner manges ønske om et skifte. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har ikke sendt folkhemmet åt skogen. Arbeidsledigheten er høy, men er lavere enn i de fleste andre EU-land.

Folk som går over Stortorget i Östersund denne septemberdagen stiller like store krav til velferdsordninger som vi nordmenn gjør. Og de får det. Forskjellen på Norge og Sverige er ikke at det ene landet har gode velferdsordninger og det andre dårlige. Forskjellen er oljen, selv om svenskene har utlignet deler av forspranget.

Stortorget er et stykke unna olje- og gassbrønnene utenfor Norges kyst, men er ikke lenger bort enn at valgkampen her er lett gjenkjennbar.

Stemmer på andre: Sara Handberg, med datteren Elin (1), skal ikke stemme på riksdagsmedlem Per Åsling og Centerpartiet ved valget på søndag. Foto: Jens Petter Søraa