Det sier gynekolog Liv Bente Romundstad. Sammen med tre kolleger er hun i gang med å etablere en ny fertilitetsklinikk i Trondheim. Privatklinikken «Spiren» åpner i januar.

– Hvis folk ønsker å vite om sitt eget reproduksjonspotensial, så har vi nå en mulighet til å finne ut av det. Vi kan gi par og enslige en mulighet til å planlegge sin egen reproduksjon, sier Romundstad som mener mange har et urealistisk syn på sin egen fertilitet.

Forebygging

Ved å tilby vurdering og rådgivning ønsker de å forebygge at par senere kommer i en situasjon hvor de må ha hjelp for å bli gravide. Men Romundstad er klar på at en slik test har sine svakheter.

– Vi kan ikke gi par beskjed om at de trygt kan vente i ti år. Og vi kan ikke gi noen garantier for at de vil få barn, sier hun.

Hun ser at slike tester har sine problematiske sider.

Forskning og samarbeid

– Denne modellen bygger på forskning og samarbeid med utenlandske kolleger, og vi har brukt lang tid på å utvikle den. Det er ekstremt viktig å være klar over hva en holder på med, og det påhviler oss et stort ansvar. Vi må vite at mottaker er klar for å ta imot den informasjonen vi gir. Det grelle eksempelet er unge menn som leverer inn en sædprøve for moro skyld, og som får til svar at det knapt er en eneste spermie i prøven. Det kreves da solid kompetane for å gi riktig informasjon og behandling, sier Romundstad.

– Hva tenker du om at Medicus nå starter opp med fruktbarhetstesting?

– Jeg er ikke forundret over at andre er av samme oppfatning som oss, og vil etablere et slikt tilbud. Om det er tilfeldig at de starter nå, ønsker jeg ikke å spekulere i, sier Romundstad.