Foto: Adresseavisen

1. Tulleforslag! Marvin Wiseth kan få sagt det. Flere enn den tidligere Høyre-ordføreren er hoderystende til at det er mulig å avvikle den kulturelle spaserstokken. Det finnes knapt en sjel i dette landet som ikke ser at kultur beriker eldreomsorgen. I åtte år har eldre på sykehjem gledet seg over besøk fra profesjonelle kulturaktører. Regjeringen sparer knappe 30 millionene på å avvikle støtten. Hva dette gir i livsglede, er umulig å kostnadsberegne. Det tar kaka når Frps Kari Kjønaas Kjos mener de ansatte på sykehjemmene selv skal stå for kulturinnslagene. –Det er behov for opplæring og veiledning av de ansatte slik at de kan bidra med musikk og sang, uttalte Kjos, som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité. Sangopplæring havner langt ned på lista over hva ansatte i helse- og omsorgssektoren trenger. Et mer umusikalsk forslag skal man lete lenge etter.

2. En handelsreisendes død? Det virker lite gjennomtenkt å heve grensen for moms- og tollfritak på netthandel til 500 kroner. Forslaget har møtt massiv motstand hos alt fra NHO og LO til økonomiprofessorer. Staten kommer til tape 180 millioner kroner i inntekter dersom forslaget overlever. Det er likevel ikke det dramatiske. Nettbutikker truer med å flagge ut, norsk næringsliv frykter for arbeidsplasser og norske bykjerner ser mørkt på fremtiden. Virke snakker med utestemme og spår en omfattende butikk- og kjøpesenterdød. Det betyr at norske butikker stiller til start med 25 prosent dyrere varer. Det blir kanskje litt enklere for forbrukerne, men konsekvensene for norsk næringsliv kan bli dramatiske. Det er vanskelig å kjenne igjen Næringslivs-Høyre. Så har heller ikke regjeringen regnet på hva økt grense for moms på netthandel vil bety for norske arbeidsplasser. Det måtte statsminister Erna Solberg (H) innrømme i Stortingets spørretime. Av og til kan det lønne seg å gjøre hjemmeleksen før timen.

3. Det gir en herlig frihet å være blakk. Det finnes helt sikkert ideologiske argumenter for å fjerne pressestøtten og innføre moms på papiraviser. Men det finnes også noe som heter timing. I en tid hvor hele mediebransjen skjelver, har selv den berømte elefanten i glasshuset mer «fingerspitzengefühl» enn regjeringen. Norske aviser, fra de største til de minste, strever. Annonseinntektene stuper. Bekymringen for det frie ord og den redigerte offentlighet, er ikke lenger forbeholdt pessimister. Der alle strever etter en vei ut av mediekrisa, er kulturminister Thorhild Widveys resept enkel. «Avisene blir mer redaksjonelt uavhengige dersom de blir mindre økonomisk avhengige av staten», sa hun da hun presenterte kuttet på 50 millioner. Hun sliter med å overbevise om at Klassekampen, Vårt Land og Nationen blir bedre aviser uten penger og uten journalister. Men livet for regjeringen blir helt sikkert litt bedre.

4. Klima best på fest! Etter å ha brukt både landsmøtet og trontaledebatten til å snakke vakkert om klima, klarer ikke Høyre å vise at partiet mener alvor. Klima- og miljødepartementet er taperen i årets budsjett. Det kuttes både i grønne avgifter, støtte til skogvern, truede arter og klassisk naturvern. Det harmonerer dårlig med at klima er vår tids største utfordring, som det sies i festtalene. Erna Solberg prøver å forsvare seg med at det er helheten som er viktig, men tror vi på henne? Hun får ikke særlig drahjelp av at bilavgiftene kuttes og olje- og energidepartementet blir budsjettvinner. Det hevdes eksempelvis at redusert formuesskatt er et klimatiltak, fordi det vil kunne gi kapital til nye, grønne investeringer. Overbevisende, veldig overbevisende... Du skal være en særdeles god retoriker for å få oss til å tro at du satser på klima når klima er budsjett-taperen. Så god retoriker er ikke miljø- og klimaminister Tine Sundtoft (H). Da kan det kanskje være bedre å snakke fra hjertet, som Erna Solberg gjorde til Aftenposten: –Det er tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det. Det tror vi så gjerne.

5. Ikke kødd med vennene dine. Gode venner må aldri tas for gitt, vennskap må pleies. Det gjelder ikke minst når du er avhengig av vennene dine. Det provoserer Venstre og Kristelig Folkeparti at regjeringen nullet ut deres budsjettseire fra i fjor. Både bistandsbudsjettet, skatteklasse 2, pressestøtte og kutt i grønn skatt er gamle kjenninger. Det er forståelig at regjeringen vil nullstille KrF og Venstres gjennomslag. Men de lever farlig hvis de tar dette for langt. Sammen med kuttene i miljø, klima og til fattige barn, er dette egnet til å provosere. Regjeringen trenger gode venner. Og de gode vennene bør fortelle dem at ikke alle forslagene deres er like gode.